God bålmat
Å lage mat under åpen himmel er godt for både magen og sjelen.
Det eneste som kan slå lukten av bål er kanskje lukten av god mat. Kombinerer man de to kan resultatet bli fantastisk!
Bålmat er mer enn pølser og hamburgere. Hvis du gjør noe av jobben på kjøkkenet hjemme før du drar ut på tur kan du enkelt trylle fram noen godsaker som setter apetitten i sving.
Under har vi samlet sammen fem forslag på mat som enkelt kan forberedes hjemme og deretter varmes på bålet slik at det får en deilig smak av norsk natur.
Pinnebrød
Lag deig i forkant og ta den med i en bolle på tur. Rull ut lange pølser med hendene som du surrer rundt en pinne. Grill den på bålet til den er lett gyllen og gjennomstekt. Det er også veldig godt å ta en pølse på pinnen først for så å surre deigen rundt pølsen. Da får du en deilig grillet pølse i brød som holder deg varm og mett i lang tid.
Laksepakker
Fisk smaker deilig og er et sunt alternativ når man skal kose seg rundt bålet. Du kan enten kjøpe ferdig oppskjærte stykker eller dele opp fisken i passende biter selv. Pakk hver laksebit inn i aluminiumsfolie sammen med vårløk, sitron, salt og pepper og litt smør. Dette er kun et forslag, her kan du la dine egne smaksløker bestemme.
Legg pakkene på bålet og nyt sola mens flammene gjør jobben.
Bakt potet
Gå til innkjøp av noen poteter med litt størrelse og kok de halvveis ferdig hjemme. Pakk deretter potetene inn i aluminiumsfolie. Når bålet er tent kan du legge potetene i glohaugen nederst i bålet.
Ta med dine toppingfavoritter, for eksempel hvitløkssmør, mais og revet ost.
Fylte tacolefser
Middagsrestene fra dagen før kan bli ypperlig turmat. Fyll tacolefser med stekte grønnsaker, kjøttrester eller andre middagsrester. Pakk lefsa godt rundt innholdet og ta aluminiumsfolie rundt. Disse godbitene trenger ikke lang tid på bålet før de går ned på høykant.
Grillede pølser
Ingenting smaker så godt som nygrillede pølser når du har vært lenge ute i frisk luft. Heldigvis er det også kjempeenkelt å lage! Alt du trenger er å ta med deg en pakke pølser på tur og finne noen fine grillpinner i området. Tre pølsene på pinner og grill dem til de har blitt gode og varme. Vil du avansere litt ekstra så kan du lage deilig tilbehør i forkant og ta med i en matboks. Hva med en deilig bønne- og ertesalat eller en klassisk potetsalat? Du kan også ta med litt krydder til pølsene eller noen strimler bacon som du surrer rundt dem før de grilles. Mulighetene er uendelige!