Slik lykkes du med gjærbaksten

Det er ingen grunn til å heve seg over gjærbakst.

Når det kommer til lukt er det lite som slå duften av nystekt gjærbakst som sprer seg ut fra kjøkkenovnen. Men kanskje er du en av dem som elsker gjærbakst, men ikke føler at du får det helt til når du selv skal bake? Du er på ingen måte alene, baking er kjemi og både romtemperatur, oppskrift og ovn kan ha mye å si for resultatet.

Opplysningskontoret for brød og korn gir følgende tips for en vellykket gjærbakst:

 • Forbered bakingen
  Les gjennom hele oppskriften før du går i gang. Pass på at vinduer og dører er lukket. Bakverk som skal heve, har ikke godt av å stå i trekk. Alle råvarer bør være romtempererte. Vær nøye med veiing og oppmåling av ingrediensene.
 • Hold igjen litt av væsken
  Det er bedre å justere deigkonsistensen ved hjelp av væske enn å måtte spe på med ekstra mel. En løsere og våtere deig gir lettere og luftigere bakst. Mel som har stått en stund kan suge mer fuktighet enn ferskt mel.
 • Elt deigen godt
  Da får glutenet i kornet komme i gang og skape en luftig deig som henger godt sammen. Ti minutter god elting for hånd eller i maskin er tilstrekkelig. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en «tyggegummi». Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet. 
 • Tilsett smøret på slutten av eltetiden
  Det er fordi fett hindrer glutenet fra å danne et skikkelig nettverk, så la glutenet komme i gang før du har i smøret.
 • La deigen få heve lenge nok
  Gjærbakst skal forheve og etterheve til dobbel størrelse. La gjerne deigen heve/hvile på en fuktig plass, over kjøkkenvasken med varmt vann, tildekket for å unngå uttørring av baksten. Heving er med på å gi luftig bakeresultat samt at smaken utvikler seg. 

Husk at du kan variere melsorter også i søt gjærbakst, bytt ut hvetemel med havremel, eller bland inn noen grovere melsorter hvis du ønsker et litt sunnere alternativ. 

Vi har funnet frem våre beste gjærbakstoppskrifter, kanskje finner du en ny favoritt!