Hvor mye mat skal du beregne?

Her finner du vår porsjonsguide, som forteller hvor mye mat du bør beregne per person når du lager middag.

Når man inviterer til selskap vil man nødig at det skal bli for lite mat, men det er jo også greit å unngå at man selv må spise den samme middagen en uke i strekk etter selskapet fordi man endte opp med masse rester.

Det å lage riktig mengde mat er både bra for din egen lommebok, men også bra for miljøet. Så for at det skal bli enklest mulig for deg å handle inn kun det du trenger har vi laget en porsjonsguide.

PS: Denne porsjonsguiden tar utgangspunkt i en voksen person med normal appetitt. Har du mange barn til bords kan du halvere porsjonsmengden. Vet du at du har mange småspiste eller storspiste gjester kan du ha det i bakhodet når du handler inn. 

Råvare Menge per porsjon
Kjøtt uten ben 150-200 g
Kjøtt med ben 250 g
Koteletter 250 g
Kjøttdeig / karbonadedeig 100-150 g
Pølser 150 g
Kylling (hel) 500 g
Fiskefilet 200 g
Fisk hel eller i skiver 300-400 g
Reker 400-500 g
Blåskjell 400-500 g
Krabbe 1 stk per person
Klippfisk, tørr 100-150 g
Klippfisk, utvannet 250 g
Poteter 200 g
Erter, bønner og linser Tørre ca 1 dl (8o g), bløtlagte/kokte ca 2 dl (150 g)
Spagetti, tagliatelle mm 60-100 g tørr pasta
Makaroni og annen liten pasta 1 dl (ca 60 g)
Suppe til forrett 2 dl
Suppe til hovedrett 4-6 dl (avhengig av type suppe)
Saus 0,5-1 dl
Dressing 0,5-1 dl
Grønnsaker (som tilbehør) 150 g
Sopp 50-150 g
Salat og råkost (som tilbehør) 150 g