Hvor mye mat skal du beregne?

Her finner du vår porsjonsguide, som forteller hvor mye mat du bør beregne per person når du lager middag.
Når man inviterer til selskap vil man nødig at det skal bli for lite mat, men det er jo også greit å unngå at man selv må spise den samme middagen en uke i strekk etter selskapet fordi man endte opp med masse rester.
Det å lage riktig mengde mat er både bra for din egen lommebok, men også bra for miljøet. Så for at det skal bli enklest mulig for deg å handle inn kun det du trenger har vi laget en porsjonsguide.
PS: Denne porsjonsguiden tar utgangspunkt i en voksen person med normal appetitt. Har du mange barn til bords kan du halvere porsjonsmengden. Vet du at du har mange småspiste eller storspiste gjester kan du ha det i bakhodet når du handler inn.
Råvare | Menge per porsjon |
Kjøtt uten ben | 150-200 g |
Kjøtt med ben | 250 g |
Koteletter | 250 g |
Kjøttdeig / karbonadedeig | 100-150 g |
Pølser | 150 g |
Kylling (hel) | 500 g |
Fiskefilet | 200 g |
Fisk hel eller i skiver | 300-400 g |
Reker | 400-500 g |
Blåskjell | 400-500 g |
Krabbe | 1 stk per person |
Klippfisk, tørr | 100-150 g |
Klippfisk, utvannet | 250 g |
Poteter | 200 g |
Erter, bønner og linser | Tørre ca 1 dl (8o g), bløtlagte/kokte ca 2 dl (150 g) |
Spagetti, tagliatelle mm | 60-100 g tørr pasta |
Makaroni og annen liten pasta | 1 dl (ca 60 g) |
Suppe til forrett | 2 dl |
Suppe til hovedrett | 4-6 dl (avhengig av type suppe) |
Saus | 0,5-1 dl |
Dressing | 0,5-1 dl |
Grønnsaker (som tilbehør) | 150 g |
Sopp | 50-150 g |
Salat og råkost (som tilbehør) | 150 g |