Julefrokost med småretter
Lange frokoster hører julen til. Og serverer du tradisjonelle småretter, som sylte, laks, hjemmelaget leverpostei og godt brød, varer den enda lenger.
Over 60 min
MiddelsSlik gjør du
Pålegg etter ønske
- 1Server julefrokost med sylte, ribberull, tyttebærsyltetøy, hjemmelaget leverpostei, syltede grønnsaker og laks med Snøfrisk-krem.
- 1
Tyttebærsyltetøy
- 1Ha tyttebær i en tykkbunnet kjele sammen med sukker og appelsinsaft og stjerneanis.
- 2Kok opp og la det småkoke og reduseres til syltetøy. Fjern stjerneanis før servering.
- 1
Laks med Snøfrisk-krem
- 1Legg deilige skiver av røkt laks på en tallerken.
- 2Finhakk dill og gressløk og riv skallet av en sitron. Rør dette sammen med Snøfrisk i en bolle. Ha i sitronsaft.
- 3Godt med panneristet rugbrød eller nystekt julekake.
- 1
Julekake
- 1Smelt smør og ha i melken. Rør ut gjæren i den lunkne blandingen.
- 2Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, i ca. 40 minutter.
- 3Dryss litt mel på benken, så deigen ikke setter seg fast. Del deigen i to emner. Tilsett tørket fiken, tranebær og hakkede hasselnøtter, rull sammen og elt emnene til to store runde boller.
- 4Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på bollene. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i ca. 30-40 minutter.
- 5Visp sammen egget og pensle julekakene. Legg dem på stekeplater med bakepapir. Stek kakene nederst i ovnen på 175 ºC til de er gjennomstekte, 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Godt til julefrokosten eller til en god kveldsnack med litt ost på.
- 6Tips! Bland sammen litt revet appelsinskall og smør og server til julekaken. Deilig!
- 1
Hjemmelaget leverpostei
- 1Kjør lever, kjøtt, løk og ansjos gjennom kjøttkvernen to ganger, eller finhakk alt og bruk stavmikser.
- 2Smelt smør, tilsett mel og spe med melk. Sett røren til avkjøling i ca. 30 minutter.
- 3Tilsett deretter salt, malt sort pepper, malt allehånde, kapers og et pisket egg i røren. Bland alt godt sammen. Smør en brødform og ha røren over i denne.
- 4Sett formen i kokende vannbad i stekeovnen på 180 ºC i ca. 1,5 time. Posteien skal være gjennomstekt. Serveres lun eller kald med godt tilbehør som for eksempel stekt sopp, bacon eller syltede grønnsaker. Topp gjerne med timian.
- 1
Syltede grønnsaker
- 1Kok opp vann, sukker og eddik til sukkeret smelter. Bland inn krydderet.
- 2Skjær rødløk i tynne båter og paprika i strimler. Legg de i laken.
- 3La stå i minst en time, men gjerne over natten.
- 4PS! Dette er også en fin julegave å gi bort sammen med et beger leverpostei.
- 1