Klassisk juleribbe med hjemmelaget surkål, rosenkål med bacon og honningstekte epler

60+ min
Middels
Klassisk juleribbe med hjemmelaget surkål, rosenkål med bacon og honningstekte epler

Slik gjør du

  1. Ribbe

    1. 1
      2 døgn før steking: Rut svoren parallelt med ribbeina og gni hele ribba godt inn med krydder. Legg den med svorsiden ned i en form, dekk til med plastfilm, sett kjølig i 2 døgn.
    2. 2
      Sett stekeovnen på 240 ⁰C.
    3. 3
      Legg ribba i en stor ildfast form med svoren opp. Legg en asjett opp ned under midten, slik smeltet fett renner bort og svoren blir lettere sprø.
    4. 4
      Hell vann i forma, dekk godt til med aluminiumsfolie, damp ribba på midterste rille, ca. 50 minutter.
    5. 5
      Ta av folien, snitt svoren ekstra dersom rutene ikke er tydelige. Skru ned varmen til 180 ⁰C og stek videre i ca. 2 timer til ribba er mør (beina skal løsne lett) og svoren er sprø.
    6. 6
      Etterfyll med vann under stekingen dersom det er lite væske. Skru varmen opp mot slutten av steketiden, bruk gjerne varmluft dersom svoren ikke har blitt sprø.
    7. 7
      Dekk til sprø svor med aluminiumsfolie etter hvert som den blir ferdig. La ribba hvile minst 15 minutter, før du skjærer den i serveringsstykker.
    8. 8
      Stek julepølse og medisterkaker på middels varme i litt margarin. Evt. kan de stekes med ribba de siste 15 minuttene.
      Tips!

      Vi har beregnet 500 g ribbe per person slik at du får ribberester til en god julefrokost, eller annet godt.

  2. Hjemmelaget surkål

    1. 1
      Skjær kål i tynne strimler (bruk gjerne en ostehøvel eller mandolin), skrell og del eple i terninger.
    2. 2
      Ha det i en kjele, tilsett smør, salt, karve og kraft. Kok opp, legg på lokk, skru ned varmen og la kålen småkoke ca. 25 minutter, rør av og til.
    3. 3
      Smak på kålen, den skal være myk med litt tyggemotstand når den er ferdig.
    4. 4
      Smak til med sukker og eddik. Tilsett gjerne litt stekesjy fra ribba.
  3. Rosenkål med bacon og mandler

    1. 1
      Sprøstek bacon i en panne på høy varme, legg til sides.
    2. 2
      Stek deretter rosenkålen gyllen og mør, i smør.
    3. 3
      Dryss over sukker, tilsett stekt bacon, smak til med salt og pepper.
    4. 4
      Dryss over mandler og gjerne litt frisk timian rett før servering.
      Tips!

      Surkål kan lages 3 dager før servering. Varm den opp og smak til med ribbefett.

  4. Honningstekte epler

    1. 1
      Stek eplene gylne i smør og honning på middels sterk varme.
      Tips!

      Dersom du ønsker noe ekstra friskt tilbehør til ribba, anbefaler vi rødkålsalat med klementin.