Klassisk juleribbe med hjemmelaget surkål, rosenkål med bacon og honningstekte epler
60+ min
Middels

Slik gjør du
Ribbe
- 12 døgn før steking: Rut svoren parallelt med ribbeina og gni hele ribba godt inn med krydder. Legg den med svorsiden ned i en form, dekk til med plastfilm, sett kjølig i 2 døgn.
- 2Sett stekeovnen på 240 ⁰C.
- 3Legg ribba i en stor ildfast form med svoren opp. Legg en asjett opp ned under midten, slik smeltet fett renner bort og svoren blir lettere sprø.
- 4Hell vann i forma, dekk godt til med aluminiumsfolie, damp ribba på midterste rille, ca. 50 minutter.
- 5Ta av folien, snitt svoren ekstra dersom rutene ikke er tydelige. Skru ned varmen til 180 ⁰C og stek videre i ca. 2 timer til ribba er mør (beina skal løsne lett) og svoren er sprø.
- 6Etterfyll med vann under stekingen dersom det er lite væske. Skru varmen opp mot slutten av steketiden, bruk gjerne varmluft dersom svoren ikke har blitt sprø.
- 7Dekk til sprø svor med aluminiumsfolie etter hvert som den blir ferdig. La ribba hvile minst 15 minutter, før du skjærer den i serveringsstykker.
- 8Stek julepølse og medisterkaker på middels varme i litt margarin. Evt. kan de stekes med ribba de siste 15 minuttene.Tips!
Vi har beregnet 500 g ribbe per person slik at du får ribberester til en god julefrokost, eller annet godt.
- 1
Hjemmelaget surkål
- 1Skjær kål i tynne strimler (bruk gjerne en ostehøvel eller mandolin), skrell og del eple i terninger.
- 2Ha det i en kjele, tilsett smør, salt, karve og kraft. Kok opp, legg på lokk, skru ned varmen og la kålen småkoke ca. 25 minutter, rør av og til.
- 3Smak på kålen, den skal være myk med litt tyggemotstand når den er ferdig.
- 4Smak til med sukker og eddik. Tilsett gjerne litt stekesjy fra ribba.
- 1
Rosenkål med bacon og mandler
- 1Sprøstek bacon i en panne på høy varme, legg til sides.
- 2Stek deretter rosenkålen gyllen og mør, i smør.
- 3Dryss over sukker, tilsett stekt bacon, smak til med salt og pepper.
- 4Dryss over mandler og gjerne litt frisk timian rett før servering.Tips!
Surkål kan lages 3 dager før servering. Varm den opp og smak til med ribbefett.
- 1
Honningstekte epler
- 1Stek eplene gylne i smør og honning på middels sterk varme.Tips!
Dersom du ønsker noe ekstra friskt tilbehør til ribba, anbefaler vi rødkålsalat med klementin.
- 1