Porchetta av tynnribbe

Porchetta av tynnribbe
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Ingredienser

Porchetta fylt med spekeskinke, chevre og urter er ribbe på italiensk vis. Server med en frisk fennikel og-pæresalat.

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200 ºC. Bruk en skarp kniv og skjær tynne striper gjennom svoren, og litt ned i fettet. Ikke skjær helt gjennom til kjøttet. Legg kjøttet med svoren ned på en fjøl. Så må bena fjernes. Kutt med en skarp kniv langs bena, og vipp dem ut. Kjøper du ribbe i en betjent ferskvaredisk så kan du spørre om de kan fjerne bena for deg. Start så med å skjære forsiktig med en skarp kniv i midten av kjøttet. Stopp før du når enden. På denne måten blir kjøttet dobbelt så stort og du kan nå brette ut kjøttet så det ser ut som en bok. Dette er ikke vanskelig, men bruk god tid så du beholder ribba i en bit. Er det vanskelig å forstå hvordan det skal gjøres så finnes det mange sider og filmer på internett som beskriver fremgangsmåten for å lage porchetta.
  2. Bland sammen krydderet, en neve finhakket frisk timian, en stilk finhakket rosmarin og appelsinsaft i en liten skål. Smør blandingen på kjøttsiden av ribba. Gni det godt inn i kjøttet. Skjær osten i tynne skiver og fordel disse over urtemiksen. Legg spekeskinken i et lag over osten, til slutt. Nå er det tid for å rulle. Rull kjøttet stramt sammen og surr rullen godt med hyssing. Svoren skal nå havne som det ytterste laget.
  3. Gni inn ribberullen med olje, salt og pepper. Legg kjøttet på en rist over en ildfast form eller langpanne. Hell i et par cm vann eller eplejuice i bunnen og dekk til med aluminiumsfolie. Damp rullen i ca. 45 minutter på 200 ºC. Fjern folien og senk varmen til 180 ºC. Steketid er ca. 2 timer til kjøttet har en kjernetemperatur på 70 ºC. Da øker du varmen til 230 ºC siste minuttene av steketiden så svoren blir ekstra sprø. Snu rullen litt underveis så svoren popper jevnt over kjøttet og følg med hele tiden så det ikke blir brent. La ribberullen hvile i minst 20-30 minutter.
  4. Skjær fennikel tynt og legg i kaldt vann i ca. 20 minutter. La vannet renne av i et dørslag. Del opp pærene i båter og bland de sammen med fennikelen. Skjær rugbrødet i terninger og stek dette sammen med hasselnøtter, hakket hvitløk og litt salt, i smør eller olje, til alt har fått litt farge. Ta blandingen ut av pannen og legg til siden. Stek rosenkål i litt smør i samme panne. Bland alt godt sammen og topp med litt olivenolje, lønnesirup, salt, pepper og delte fiken.
  5. Skjær porchettaen i skiver og serverer med fennikel- og pæresalat. Pynt fatet med timian og rosmarin.