Helsprø juleribbe med hjemmelaget rødkål

Helsprø juleribbe med hjemmelaget rødkål
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Ingredienser

Fremgangsmåte

  1. Legg ribba i en langpanne med svoren opp. Bygg opp ribba, slik at den blir litt høyere på midten, da vil det smeltede fettet renne bort. Det er viktig at ribba er omtrent like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket. Forvarm ovnen til 230 °C.
  2. Sett langpanna midt i ovnen og damp ribba i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe og ca. 2-2 1/2 time for familieribbe. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den. Server med surkål, rødkål, kokte poteter, medisterkaker og -pølser, svisker, epler, rørte tyttebær, stekesjy eller saus.
  3. Snitt kålen fint og skjær eplene i båter. Legg kål og epler lagvis i en kjele og ha i saltet. Tilsett kraft og eddik. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt innimellom. Smak til med sukker.