Grøtdagen 23. oktober

Lag en god bolle med grøt til middag! 23. oktober feirer vi grøtdagen her i Norge, og det er god grunn til å sette grøt på menyen.

Grøt er både sunt og godt, og lager du en grov variant, kan du spise den med god samvittighet! Grøt gir god metthetsfølelse, og bidrar med protein, fiber og lite fett.

Prøv deg frem
Grøt kan spises til både frokost, lunsj, middag og kvelds. De fleste kjenner til den klassiske havregrøten, men den kan smaksettes i det uendelige. Tilsett vaniljefrø eller frukt og bær for å endre smaken. Prøv deg også frem med nøtter og honning for å blande inn andre teksturer i retten.

Har du det travelt på morgenkvisten kan kjøleskapsgrøt være noe for deg. Den blandes sammen kvelden før og lager seg ferdig på egenhånd i kjøleskapet mens du sover. Oppskrift på en variant med pære og bjørnebær finner du her.  

Seks gode grunner til å spise grøt
Opplysningskontoret for brød og korn har laget listen under med seks grunner til at grøt bør stå på menyen.

  1. Det er næringsrikt. Innholdet av næringsstoffer varierer fra kornart til kornart, men generelt kan man si at grøt er en god kilde til vitaminer, mineraler, antioksidanter og langsomme karbohydrater.
  2. Det er billig. Grøt er rimelig mat som metter lenge.
  3. Det er godt for magen. Kostfiber bidrar til at magen og fordøydelsen fungerer godt. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser 25–35 gram fiber daglig.
  4. Det er enkelt. Noen grøter krever kun at du rører dem sammen, så lager de seg selv over natten. Du kan velge og vrake blant ulike typer grøter, og de fleste variantene er veldig enkle å få til.
  5. Det gir et stabilt blodsukker. Fiberrike grøter gir deg lengre metthetsfølelse, noe som bidrar til at du spiser mindre og at blodsukkeret holder seg jevnt.
  6. Det bidrar til å senke kolesterolet. Grøt laget med havre eller bygg inneholder betaglukaner som bidrar til å senke kolesterolet i blodet.

Du kan med andre ord nyte en rykende varm bolle med grøt – det er godt for både store og små! 

Relatert innhold

Smakfull kjøleskapsgrøt

Gjør frokosten klar dagen før! Kjøleskapsgrøt med yoghurt, chiafrø og havregryn går kjapt å lage og smaker fortreffelig.

Rømmegrøt og spekemat

«Enhver er seg selv nærmest», sa kjerringa, og spiste rømmegrøten selv. Men du kan jo alltids dele med andre. Med deilig spekeskinke til!