Nøttestek med gode julegrønnsaker

Nøttestek med gode julegrønnsaker
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Vi har knekt koden for årets vegetariske julemiddag; nøttestek med gode grønnsaker. Vel bekomme!

Fremgangsmåte

  1. Finhakk sjalottløk, hvitløk og selleri. Varm en gryte med olje og stek løkene og sellerien til det blir litt mykt. Bland inn risen og spe med eplejuice til det koker inn. Varm buljongen og tilsett litt etter litt mens du rører. Nå skal risen bli kremet, men fortsatt ha litt tyggemotstand. Dette tar ca. 20 minutter. Ha blandingen i en bolle og avkjøl helt.
  2. Skjær soppen i små biter og stek den i litt olje til den blir myk sammen med krydder, salt og pepper, og ha i risen.
  3. Legg mandler og valnøtter på en stekeplate og rist i dem ovnen i ca. 10 minutter på 180 ºC. Knus eller hakk dette fint - kjør det i en mikser om du vil.
  4. Ha nøtter, brød, ost, finrevet appelsinskall, egg, finhakket persille og timian i risen (spar litt timian til pynt). Smak til med salt og pepper og bland godt sammen.
  5. Kok opp sukker og vann, tilsett tranebær og kok på medium varme til bærene har blitt litt myke, det tar ca. 20 minutter. Smør en form med litt olje (du kan benytte en form som bildet eller en vanlig brødform) og ha tranebærene i bunnen.
  6. Ha over risblandingen og trykk forsiktig ned. Dekk formen med litt aluminiumsfolie og la den steke i ca. 30 minutter på 180 ºC. Ta av folien og stek videre i 20 minutter. La den hvile 20 minutter. Skjær forsiktig rundt formen med en kniv og hvelv den over på et fat.
  7. Skrell og del klementiner i skiver. Del epler og fiken i båter. Dekorer nøttesteken med dette, sammen med frisk ruccola og litt timian.
  8. Bland sammen crème fraîche, dijonsennep og tyttebærsyltetøy til en dressing og server til denne smakfulle nøttesteken.