Moussaka
Moussaka er Midtøsten sitt svar på lasagne og er mest kjent fra Tyrkia og Hellas. Server gjerne med en gresk salat og drøm deg til varmere strøk.
Over 60 min
EnkelSlik gjør du
Kjøttsaus
- 1Forvarm stekeovnen til 180 ⁰C. Pensle en stor ildfast form med olivenolje.
- 2Ha olivenolje i en panne på litt sterk varme, stek løk og hvitløk mykt. Sett til side.
- 3Brun kjøttdeigen på sterk varme i litt olivenolje. Tilsett løkblandingen og bland godt sammen.
- 4Rør inn tomatpuré, stek sammen 1-2 minutter, rør inn hermetiske tomater og krydder. La sausen småkoke i ca. 30 minutter. Rør av og til.
- 1
Grønnsaker
- 1Del squash og aubergine (skjær av stilken) i ca. ½ cm tykke lange skiver, legg det utover et stort brett, dryss over salt og la det stå i 20 minutter.
- 2Skyll skivene godt i kaldt vann, tørk av overflødig væske med kjøkkenpapir.
- 3Skrell og del poteter i tynne skiver (ca. ½ cm). Pensle grønnsakene med olje, brun de i en stekepanne på litt sterk varme.
- 4Dryss over bittelitt salt på potetene under steking. Potetene skal nesten være gjennomstekte.Tips!
Etter bruning av grønnsaker er det lurt å legge det i system på et brett slik at det er enklere å legge lag i moussakaen. Squash kan erstattes med aubergine. Ønsker du kun å bruke aubergine i retten trenger du 3 stykker. Husk at disse ev må legges på brett og saltes og la det stå i 20 minutter.
- 1
Bechamelsaus/hvit saus
- 1Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemel. Spe med litt og litt melk til en glatt litt tykk saus.
- 2La det småkoke i 5 minutter, rør av og til, smak til med muskat, salt og pepper.
- 3Dra kjelen vekk fra varmen, rør inn revet ost og til slutt eggeplommer.
- 1
Til gratinering
- 1Legg grønnsaker lagvis med kjøttsaus og hvit saus.
- 2Avslutt med hvit saus, dryss over ost og stek på midterste rille i ca. 35-40 minutter.
- 3La moussakaen hvile i 15 min. før servering.
- 1
Gresk salat
- 1Fordel alle ingrediensene utover et fat, bland sammen olje og eddik, drypp over salaten.
- 2Dryss over litt salt og pepper.
- 1