Moussaka
Moussaka er Midtøsten sitt svar på lasagne og er mest kjent fra Tyrkia og Hellas. Server gjerne med en gresk salat og drøm deg til varmere strøk.
60+ min
Enkel
Slik gjør du
Kjøttsaus
- 1Forvarm stekeovnen til 180 ⁰C. Pensle en stor ildfast form med olivenolje.
- 2Ha olivenolje i en panne på litt sterk varme, stek løk og hvitløk mykt. Sett til side.
- 3Brun kjøttdeigen på sterk varme i litt olivenolje. Tilsett løkblandingen og bland godt sammen.
- 4Rør inn tomatpuré, stek sammen 1-2 minutter, rør inn hermetiske tomater og krydder. La sausen småkoke i ca. 30 minutter. Rør av og til.
- 1
Grønnsaker
- 1Del squash og aubergine (skjær av stilken) i ca. ½ cm tykke lange skiver, legg det utover et stort brett, dryss over salt og la det stå i 20 minutter.
- 2Skyll skivene godt i kaldt vann, tørk av overflødig væske med kjøkkenpapir.
- 3Skrell og del poteter i tynne skiver (ca. ½ cm). Pensle grønnsakene med olje, brun de i en stekepanne på litt sterk varme.
- 4Dryss over bittelitt salt på potetene under steking. Potetene skal nesten være gjennomstekte.Tips!
Etter bruning av grønnsaker er det lurt å legge det i system på et brett slik at det er enklere å legge lag i moussakaen. Squash kan erstattes med aubergine. Ønsker du kun å bruke aubergine i retten trenger du 3 stykker. Husk at disse ev må legges på brett og saltes og la det stå i 20 minutter.
- 1
Bechamelsaus/hvit saus
- 1Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemel. Spe med litt og litt melk til en glatt litt tykk saus.
- 2La det småkoke i 5 minutter, rør av og til, smak til med muskat, salt og pepper.
- 3Dra kjelen vekk fra varmen, rør inn revet ost og til slutt eggeplommer.
- 1
Til gratinering
- 1Legg grønnsaker lagvis med kjøttsaus og hvit saus.
- 2Avslutt med hvit saus, dryss over ost og stek på midterste rille i ca. 35-40 minutter.
- 3La moussakaen hvile i 15 min. før servering.
- 1
Gresk salat
- 1Fordel alle ingrediensene utover et fat, bland sammen olje og eddik, drypp over salaten.
- 2Dryss over litt salt og pepper.
- 1