Ingredienser
Dette er en klassiker som hører julen til.
Fremgangsmåte
-
Smelt smør og ha i melk. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt inn mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.
-
Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, eller to godt smurte brødformer à ca. 2 liter hver. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted, i ca. 30-40 minutter. Visp sammen egget og pensle kakene. Stekes nederst i ovnen i 30-40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist. Server gjerne med smør og brunost på. PS! Oppskriften gir to julekaker.