Julefrokost med småretter

Julefrokost med småretter
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Lange frokoster hører julen til. Og serverer du tradisjonelle småretter, som sylte, laks, hjemmelaget leverpostei og godt brød, varer den enda lenger.

Fremgangsmåte

  1. Server julefrokost med sylte, ribberull, tyttebærsyltetøy, hjemmelaget leverpostei, syltede grønnsaker og laks med Snøfrisk-krem.
  2. Ha tyttebær i en tykkbunnet kjele sammen med sukker og appelsinsaft og stjerneanis.
  3. Kok opp og la det småkoke og reduseres til syltetøy. Fjern stjerneanis før servering.
  4. Legg deilige skiver av røkt laks på en tallerken.
  5. Finhakk dill og gressløk og riv skallet av en sitron. Rør dette sammen med Snøfrisk i en bolle. Ha i sitronsaft.
  6. Godt med panneristet rugbrød eller nystekt julekake.
  7. Smelt smør og ha i melken. Rør ut gjæren i den lunkne blandingen.
  8. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, i ca. 40 minutter.
  9. Dryss litt mel på benken, så deigen ikke setter seg fast. Del deigen i to emner. Tilsett tørket fiken, tranebær og hakkede hasselnøtter, rull sammen og elt emnene til to store runde boller.
  10. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på bollene. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i ca. 30-40 minutter.
  11. Visp sammen egget og pensle julekakene. Legg dem på stekeplater med bakepapir. Stek kakene nederst i ovnen på 175 ºC til de er gjennomstekte, 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Godt til julefrokosten eller til en god kveldsnack med litt ost på.
  12. Tips! Bland sammen litt revet appelsinskall og smør og server til julekaken. Deilig!
  13. Kjør lever, kjøtt, løk og ansjos gjennom kjøttkvernen to ganger, eller finhakk alt og bruk stavmikser.
  14. Smelt smør, tilsett mel og spe med melk. Sett røren til avkjøling i ca. 30 minutter.
  15. Tilsett deretter salt, malt sort pepper, malt allehånde, kapers og et pisket egg i røren. Bland alt godt sammen. Smør en brødform og ha røren over i denne.
  16. Sett formen i kokende vannbad i stekeovnen på 180 ºC i ca. 1,5 time. Posteien skal være gjennomstekt. Serveres lun eller kald med godt tilbehør som for eksempel stekt sopp, bacon eller syltede grønnsaker. Topp gjerne med timian.
  17. Kok opp vann, sukker og eddik til sukkeret smelter. Bland inn krydderet.
  18. Skjær rødløk i tynne båter og paprika i strimler. Legg de i laken.
  19. La stå i minst en time, men gjerne over natten.
  20. PS! Dette er også en fin julegave å gi bort sammen med et beger leverpostei.