Helstekt kylling med kremet appelsinsaus

Helstekt kylling med kremet appelsinsaus
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

Helstekt kylling med kremet appelsinsaus er rett og slett et stykke magi.

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 180 ºC. Legg kyllingen i en ildfast form. Del opp appelsinen i båter og hvitløksfeddene på midten - fyll kyllingen med dette. Gni inn kyllingen med det myke smøret, gjerne litt under skinnet og krydre godt med salt og pepper. Bind sammen bena med hyssing slik at fyllet ikke faller ut. Stek i ovnen i ca. 1,5 time eller til kyllingen har en kjernetemperatur på ca. 82 ºC ved beinet.
  2. Mens kyllingen steker så skrelles og deles kålrot og sellerirot i store skiver eller grove biter. Grovhakk hvitløken og ha alt i en ildfast form eller på et stekebrett. Ha over smør, salt og pepper. Stek grønnsakene under kyllingen i ovnen i ca. 20 minutter. Når kyllingen hviler og du skal lage sausen, så flytter du opp grønnsakene i ovnen så de får mer farge. Snu de litt underveis.
  3. Ha saften fra to appelsiner i en gryte sammen med appelsinskall. Pass på å ikke få med noe av det hvite på appelsinen for da smaker det bittert. La det koke opp og la skallet koke sammen med saften i 5 minutter. Sil av skallet og hell tilbake saften i gryta. Ha i kraften, hvitvin og kremfløte. La det koke på lav temperatur i ca. 15 minutter. Reduser med maisenna så sausen blir litt tykk.
  4. Sil av væsken i formen til sausen. Legg grønnsakene på et stort fat eller i en bolle. Ha over fersk spinat og hakkede mandler. Bland godt sammen før servering. Server gjerne kyllingen hel, sammen med grønnsakene, appelsinsaus og tyttebærsyltetøy.