Ingredienser
Smakfulle lussekatter hører med på Lucia-dagen.
Fremgangsmåte
-
1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken, og hell over gjæren. Rør til gjæren er helt oppløst.
-
2. Rør inn sukker, kardemomme og gurkemeie/ safran. Elt inn mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, 30 min. til en time.
-
3. Ha deigen på bakebordet, og elt lett. Del den i to, og rull to pølser. Del opp i passelige emner, og trill hvert emne til en pølse.
-
4. Form lussekatter og legg på stekebrett med bakepapir. Det er bare fantasien som setter grenser for figurer du kan lage. De tradisjonelle lussekattene kan du lage ved å forme små pølser til s-er og c-er ved å snurre inn enden på pølsa. Ved å sette sammen to c-er får du sommerfuglformede lussekatter.
-
5. Etterhev lussekattene i 20 minutter. Pensle med egg, og pynt med rosiner. Stek på 200 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
-
Gir ca. 15 stk.