Trakter etter det beste

Når du kjøper en pose med Farmers Coffee kan du være trygg på at kaffebonden som har produsert kaffen har fått økonomisk trygghet, og at smaken er upåklagelig.

Helt siden 1997 har Joh. Johannson Kaffe produsert den Fairtrade-merkede kaffen Farmers Coffee. Kaffen er laget på kaffebønner fra Columbia og når en Fairtrade-kaffebonde selger kaffen sin får hen først en garantert minstepris basert på den kvaliteten hen leverer, og deretter et tillegg fordi hen er Fairtrade-bonde. Dette tillegget kalles premium og disse pengene må investeres i farmen. 

80 % av all kaffen i verden plukkes av millioner av kaffebønder. Det er med andre ord en rekke kaffebønder med små kaffeplantasjer, noe som gjør de ekstra sårbare for blant annet klimaendringer. Er man Fairtrade-bonde får man god hjelp til hvordan man kan få mest ut av farmen sin både når det gjelder kvalitet og kvantitet.  

– Hele poenget med Fairtrade er jo å heve levestandarden til produsentene ved å sikre dem en viss inntekt. Som Fairtrade-bonde får du opplæring i og hjelp til miljøtiltak, det er krav til deg for hvordan du skal behandle arbeiderne dine og krav til å drive bærekraftig jordbruk. Gjør du de rette tiltakene kan farmen din blomstre. Premiumen gjør at du kan investere i farmen din og også i sosial infrastruktur i ditt område, forklarer Ole Wiggo Lian, han jobber med salg i Joh. Johannson Kaffe og har jobbet med Fairtrade siden starten i 1997.  

FarmersCoffee_1280x720.jpg

I tillegg er det et viktig mål for Fairtrade og sørge for at også kvinner får ledende roller innenfor kooperativene, og også får ha ansvaret for økonomi og daglig drift. 

– Historisk sett så ser vi dessverre at kvinner ikke blir tiltrodd denne typen oppgaver i kooperativene. Kvinnene er en viktig ressurs og her jobbes det blant annet med ledelsesprogrammer for kvinner slik at de skal tørre å ta ansvar, forteller Lian.  

SPAR støtter for eksempel et prosjekt i Ghana der Fairtrade har ledelseskurs for kvinnelige kakaobønder. Du kan lese mer om dette her.  

Økende kunnskap 
Det er viktig for både Joh. Johannson Kaffe og SPAR at Farmers Coffee skal ha en god posisjon i markedet.  

– Det er ikke så lett å komme inn i alle kategorier fordi man må slåss mot etablerte merkevarer, men det er mange som ønsker å kjøpe Fairtrade-merkede varer, og kaffe har alltid vært en stor kategori for Fairtrade, forteller Ole Wiggo Lian. 

Han ser også at kunnskapen rundt Fairtrade er stadig stigende. Det er klare klimakriterier, og det å være god på miljø er en del av Fairtrade-standarden. Det er med andre ord mer miljøvennlig å kjøpe Fairtrade-sertifiserte produkter enn usertifiserte produkter, og det er det mange kunder som er opptatt av. 

– Når Fairtrade kom i 1997 så var det jo så godt som ingen som visste hva det var. Da ble det viktig å skille seg ut i hylla, så designet på posene har alltid vært viktig. I dag har vi en oransjefarge og et utseende som vi er veldig fornøyde med, konkluderer han.  

Tina_Ole Wiggo_JohKaffe_1280x720.jpgTina Johansen og Ole Wiggo Lian er begge to lidenskapelig opptatt av kaffe og Fairtrade.

Kompromisser ikke på smak 
Kvaliteten på Farmers Coffee er ganske lik kvaliteten på Evergood, men der Evergood er en blend med kaffe fra flere forskjellige land er Farmers Coffee laget med kaffe kun fra Colombia. 

– Kaffen vi kjøper fra Colombia kommer stort sett fra et område som heter Huila. Kvaliteten vi kjøper fra dette området har svært høy kvalitet og brukes i både Farmers Coffee og Evergood, forteller innkjøper og kaffesmaker Tina Johansen. 

Hun kan fortelle at kaffen de kjøper fra Colombia har et komplekst smaksbilde. 

– En god kopp Farmers Coffee har god fylde og en fin balanse. Kaffen er middels syrlig og har en fruktig og god sødme. Når du drikker en kopp med Farmers kan du kjenne etter disse kvalitetene. Det er virkelig en flott kaffe, forteller hun. 

Joh. Johannsson Kaffe kunne hentet Fairtrade-kaffe fra mange andre steder i verden, men har valgt å rendyrke smaken fra Colombia i sitt produkt. Kaffen i Colombia blir dyrket nedenfor en svær vulkan som ikke har vært aktiv på 500 år, men som gjør jordsmonnet helt spesielt. 

– I Colombia kan du få to store høstinger i året. Landet har alltid vært viktig for norsk kaffeproduksjon og vi har gode relasjoner til både området og produsentene. Nå begynner jo kaffe fra Colombia også å bli i vinden i andre land, forteller Ole Wiggo.  

Colombiansk kaffefarm.jpg

Joh. Johannson Kaffe AS kjøper kun sertifisert råkaffe til egen produksjon. Så hvorfor er ikke Evergood og Ali produktene Fairtrade-merket? 

– Dersom vi skulle sertifisert Evergood og Ali kaffe etter Fairtrade-standarden ville vi fått en utfordring med volum. Vi hadde ikke fått tak i nok råvarer av den kvaliteten vi trenger for å lage kaffen vår. Men all råkaffen vi kjøper er sertifisert, og det er viktig å huske på at alle de ulike sertifiseringsstandardene har kriterier for å gjøre produktene mer bærekraftige. Det er kriterier for menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og miljø, og utgangspunktet for de alle er å heve levestandarden til bøndene og gjøre produksjonen mer bærekraftig, forklarer Tina. 

Så neste gang du skal kjøpe kaffe på butikken velger du kanskje Farmers Coffee, da kan du i så fall være trygg på at du støtter kaffebonden slik at hen får en trygg økonomisk situasjon, og samtidig styrker du også Fairtrade-merket, slik at det i fremtiden kan få nye produkter inn i andre kategorier og støtte flere produsenter.  

Kaffeplante_1280x720.jpg