Slik holder du orden i kjøleskapet

Her er svaret på hvilke matvarer som bør ligger hvor i kjøleskapet, og hvilke matvarer som bør oppbevares helt andre steder.

Hverken et tomt kjøleskap eller et overfylt kjøleskap er noe særlig fristende. Sistnevnte kan ofte føre til vond lukt, kasting av mat du hadde glemt som du finner igjen innerst i en hylle og ublide møter med grønnsaksskuffer der det har begynt å spire og gro for alvor. 

Et uryddig kjøleskap fører ikke bare til at du selv mister kontrollen over hva du har der, men det gjør også at kjøleskapet fungerer dårligere og at maten holder seg kortere. Her er noen tips til deg som vil ha et oversiktelig, rent og ryddig kjøleskap. 

Frukt og grønt
I de fleste kjøleskap er det grønnsaksskuffer i bunnen. Dette er den kjøligste delen av kjøleskapet, mens det på øverste hylle vil være noe varmere. Du bør plassere frukt og grønnsaker i hver sin skuffe og det er slett ikke alt som skal inn i kjøleskapet i det hele tatt. 

Matportalen.no gir følgende oversikt: 

Bør oppbevares i romtemperatur Bør oppbevares i kjøleskapet
Melon (hel) Epler
Banan Pærer
Papaya Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær)
Avocado Bær
Tomat De aller fleste grønnsaker
Agurk  
Artiskokk  
Fersk ingefær  
Aubergin  
Squash  

Fisk og kjøtt
Ettersom varmen stiger, også i kjøleskapet, bør fisk- og kjøttprodukter plasseres langt ned i kjøleskapet der det er kaldest. Legg denne typen produkter på glasshyllen over grønnsaksskuffene for å sikre best mulig oppbevaring. 

Restemat og pålegg
Denne typen mat kan du plassere øverst i kjøleskapet ettersom det ikke er avhengig av den kaldeste plasseringen. Her kan du også sette eggekartongen. 

Du kan lese mer om oppbevaring av kjøtt, pålegg og egg her

Meieriprodukter
Produkter som melk og fløte bør oppbevares i den kjøligste delen av kjøleskapet. Mange setter melken i kjøleskapsdøren, men dette bør man unngå skriver melk.no. Når det gjelder ost bør du passe på at den er godt innpakket og at du ikke lagrer flere ostetyper i samme pose. 

Som sagt er det ikke lurt å lagre melk i døren på kjøleskapet, det du derimot med fordel kan lagre her er brus, juice, saft, ketchup, sennep, syltetøy og andre varer med lang holdbarhet.