Reinsdyrstek med solbærsaus, sopp og rosenkål

Reinsdyrstek med solbærsaus, sopp og rosenkål
6 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

> 60 min
Reinsdyrstek smaker helt nydelig, og sammen med dette gode tilbehøret har du et realt festmåltid.

Ingredienser

Reinsdyrstek med solbærsaus, sopp og rosenkål

  • 2 kg reinsdyrstek
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrøtter
  • 7,5 dl vann

Solbærsaus:

  • 3 ss sukker
  • 1 dl solbær
  • 2 dl rødvin
  • 1 dl portvin
  • 1 dl kraft av okse, kylling- eller kjøttbuljongterning
  • 1 ts maisstivelse utrørt i 1 ss vann
  • salt og pepper
  • 0,5 dl solbær til garnityr i saus

Kremet sopp:

  • 5 dl sopp (aromasopp, sjampinjong og/eller kantareller)
  • 3 ss smør
  • 1 neve timian
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,3 l matfløte
  • salt og pepper
  • 1 ss solbærsyltetøy

Slik gjør du

  1. Gni inn steken med krydder. Stikk et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
  2. Legg steken i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver, tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
  3. Når steketermometeret viser ca. 70°C har steken en rosa snittflate, ved ca. 76 C er den grå. La steken hvile mens du lager sausen. (Steken kan godt lages dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm opp på 125 °C i ca. 20 minutter).
  4. Server reinsdyrsteken med ovnsbakte hasselbackpoteter og rosenkål som er trukket til de er lett møre og surret i litt smør sammen med hakket hvitløk, og hakkede mandler – og gjerne en deilig solbærsaus.
  5. Solbærsaus: Brun sukker i en kjele og tilsett solbær, rødvin, portvin og kraft. Kok ned til 5 dl og sil sausen.
  6. Jevn den med maisstivelse utrørt i vann og smak til med salt og pepper. Tilsett hele solbær i sausen ved servering.
  7. Kremet sopp: Stek soppen mør i smør og ha i hakket timian og hvitløk. Hell over fløte og la det koke opp. Skru ned varmen og la fløten tykne litt. Rør inn solbærsyltetøy før servering.