Julekake

Julekake
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

> 60 min
Runde julebrød er blitt bakt helt siden bronsealderen. I dag er julekaken en populær spiselig gave både å gi og få.

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 5 dl helmelk
  • 1 pakke gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 650 g hvetemel
  • 150 g rosiner
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du

  1. Smelt smør og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen
  2. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
  3. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter. Sett stekeovnen på 175°C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer ca. 2 liter hver.
  4. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten.
  5. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i ca. 30-40 minutter.
  6. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Servér gjerne med smør og brunost på.
  7. NB: Oppskriften gir to julekaker.