Ingredienser
Runde julebrød er blitt bakt helt siden bronsealderen. I dag er julekaken en populær spiselig gave både å gi og få.
Fremgangsmåte
-
Smelt smør og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen
-
Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
-
Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter. Sett stekeovnen på 175°C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer ca. 2 liter hver.
-
Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten.
-
Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i ca. 30-40 minutter.
-
Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Servér gjerne med smør og brunost på.
-
NB: Oppskriften gir to julekaker.