Ribbe

Ribbe
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Med denne ribbeoppskriften er du sikret en god julemiddag.

Fremgangsmåte

  1. Lag ruter i svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å rute svoren når ribba er halvfrossen.
  2. Gni inn ribba med krydder 1-3 dager før steking. Skrell og finhakk ingefær og støt anisfrø i en morter. Gni salt og krydder inn i ribba, og stikk nellikspiker rundt om i kjøttet og svoren. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein.
  3. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig. Når du skal steke ribba, kan du gjerne gni den inn med væsken som har dannet seg i bunnen av formen.
  4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt resultat.
  5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
  6. Forvarm ovnen til 230° C. Sett langpanna midt i ovnen i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
  7. Fjern folien (la asjetten ligge) og redusér temperaturen til 200°C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 ½ time for tynnribbe, ca. 2-2 ½ time for familieribbe).
  8. Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke, kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° C eller bruk grillen. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
  9. La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften «setter seg», og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.