Ingredienser
Med denne ribbeoppskriften er du sikret en god julemiddag.
Fremgangsmåte
-
Lag ruter i svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å rute svoren når ribba er halvfrossen.
-
Gni inn ribba med krydder 1-3 dager før steking. Skrell og finhakk ingefær og støt anisfrø i en morter. Gni salt og krydder inn i ribba, og stikk nellikspiker rundt om i kjøttet og svoren. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein.
-
Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig. Når du skal steke ribba, kan du gjerne gni den inn med væsken som har dannet seg i bunnen av formen.
-
Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt resultat.
-
Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
-
Forvarm ovnen til 230° C. Sett langpanna midt i ovnen i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
-
Fjern folien (la asjetten ligge) og redusér temperaturen til 200°C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 ½ time for tynnribbe, ca. 2-2 ½ time for familieribbe).
-
Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke, kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° C eller bruk grillen. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
-
La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften «setter seg», og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.