Ingredienser
Helsprø lykke - knasende sprø svor og saftig ribbekjøtt gjør oss rett og slett ganske
lykkelige!
Fremgangsmåte
-
Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket.
-
Forvarm ovnen til 230° C. Sett langpanna midt i ovnen og damp ribba i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien og reduser temperaturen til 200° C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2-2 1/2 time for familieribbe. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
-
Servér med surkål, rødkål, kokte poteter, medisterkaker og -pølser, svisker, epler, rørte tyttebær, stekesjy eller saus. Pynt gjerne fatet med ferske fiken delt i to.