Ingredienser
Tørr fugl? Nei takk! Festmåltidet starter med julekrydret kjøttfarse og ender med saus laget på stekesaft. Velbekomme!
Fremgangsmåte
-
Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen i en langpanne.
-
Bland sammen farsen med krydder, salt og løk i store båter og fyll kalkunen med farsen. Knytt hyssing rundt beina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper. Stek kalkunen i ovnen på 160 °C i 30 minutter pr. kilo.
-
Hell over litt eplejuice eller sider i langpannen under steking. Når kalkunen er ferdig, tar du den ut og lar den hvile i 15 minutter. Spar på sjyen til sausen.
-
Skrell og del søtpotet, kålrot og potet i tykke skiver. Legg dem på et bakepapir i en langpanne.
-
Mos sammen finhakket hvitløk og timian, smør, appelsinsaft og salt. Ha det over rotgrønnsakene.
-
Stek under kalkunen i 45 minutter. Når kalkunen er ferdig og hviler, setter du brettet høyere i ovnen de siste 15 minuttene så grønnsakene får litt mer farge.
-
Hell sjyen fra kalkunen i en kasserolle. Ha i kremfløte og litt grov sennep. La det koke opp.
-
Om du vil ha en tykkere saus, kan du tykne den med litt maizena. Smak til med salt og pepper.
-
Del opp eplene i mindre båter og surr dem litt myke i en stekepanne med litt smør og grovhakket frisk rosmarin.
-
Ha dem i en skål og ha over litt flytende honning før servering.