Ingredienser
Kringle med kardemomme, eple og kanel er en juleslager av de sjeldne.
Fremgangsmåte
-
Varm melk og smør i en kjele. Blandingen skal være fingervarm, ca. 37 ºC før du har det over i en bolle. Ha i gjær og rør med en visp. Tilsett sukker, egg, kardemomme og hvetemel. Hold gjerne igjen litt av melet slik at du heller kan tilsette det om deigen blir for løs. Elt deigen i en kjøkkenmaskin til den er smidig og jevn, ca. 10 minutter. Dekk til bollen og hev deigen i 45 minutter på et lunt sted.
-
Ha mel på kjøkkenbenken og elt den hevede deigen. Trill ut en pølse på ca. en meter. Deretter klemmer du deigen flat slik at bredden blir ca. 20 cm. Kutt epler i små biter. Bland sammen smør, kanel, brunt sukker og vaniljesukker og ha det utover deigen. Hell eplesyltetøy over hele deigen og strø over eplebitene. Brett deigen sammen og form den til en krans på et stekebrett med bakepapir. Husk at skjøten skal ligge ned. Dekk til og la den etterheve i en time. Pensles med vispet egg.
-
Stek nederst i ovnen på 190 ºC i 35-45 minutter. Når kringlen er avkjølt kan du pynte med melis eller det du ønsker.