– Her har jeg røttene mine

Roy Hasle er sjette generasjon på Hasle gård og nå lever de fire generasjoner på samme tun. Han tror ikke selv han vet hvor heldig han er.

– Det er klart at det er ikke for alle å leve så tett på hverandre, men for oss fungerer det veldig godt, smiler Roy der han står midt på tunet til Hasle gård, nordvest i Rygge kommune. 

Rundt oss er vi omgitt av 520 mål dyrket mark, og nesten halvparten er dekket av beter. Det tilsvarer rundt 35 fotballbaner med beter og Roy og familien høster mellom 400-450 tonn fra juli og til midten av oktober. I SPAR er betene fra Hasle gård en del av vårt konsept Smaken av Norge – lokale favoritter. 

– Beter har vært et eventyr for oss, men det var egentlig litt tilfeldig at vi begynte med det. Jeg og faren min var egentlig potetbønder, men mot slutten av 90-tallet fikk vi sykdom på potetene og hadde dermed et akutt behov for å omskolere og satse på noe nytt. Vi sådde ett mål med beter i 1997 og i år sådde vi 210 mål, så det sier vel sitt, forteller Roy. 

Beter_1280x720.jpg

Den fascinerende biologien 
Hasle gård er den største beteprodusenten i landet og også de som har holdt på med beter lengst. Roy har vært opptatt av å jobbe frem en bete som har mer fruktig sødme og har valgt betesort ut fra smak, ikke på bakgrunn av hvor stor avlingen kan bli. 

– Jeg pleier å si at smaker du andre beter så får du lyst på et glass vann, smaker du våre beter får du lyst på en bit til, ler Roy.  

Biologien har alltid interessert ham, og på Hasle gård dyrkes det også kål, persillerot og asiatiske reddiker. Sistnevnte viste seg å by på utfordringer da reddik trenger tolv timer med sol og tolv timer med mørke, med andre ord ikke helt optimalt å så på våren. 

– Man lærer så lenge man lever, og vi fikk til reddikene etter hvert. Livsenergien og mulighetene som ligger i et frø har alltid fascinert meg, det er kanskje det som er grunnen til at man fortsatt holder på og utvikler seg videre, forklarer Roy. 

Kort vei fra jord til bord 
Fra Hasle gård kan du nesten se bort til SPAR Dilling, der Roys svigerdatter Jeanette Hegerstrøm jobber som assisterende butikksjef. Når vi kommer innenfor døra er det første som møter oss en frukt og grønt-avdeling der betene fra Hasle gård er noe av det første du ser. 

– Det er jo veldig stas både for oss som jobber i butikken og for Roy at vi har varer som kommer fra området rett utenfor butikken, det blir jo ikke mer lokalt enn det, sier Jeanette.  

Hun er veldig glad for at SPAR med Smaken av Norge gir butikkene enda større mulighet til å synliggjøre de lokale favorittene, ikke bare fra deres område, men fra hele landet.  

SPAR Dilling_Jeanette_1280x720.jpg

Tilbake i åkeren gir Roy gjerne tips om både tilberedning og oppbevaring av beter.  

– Det viktigste er at du oppbevarer beten i en lukket pose eller plastboks sånn at den holder på fuktigheten, da kan den holde seg i kjøleskapet i flere uker.  

Hvordan han selv liker å spise betene varierer med årstiden. 

– På sommeren er det lite som slår en god rødbetesalat som tilbehør til grillmat, mens på høsten vil jeg ha rødbetesuppa til kona mi. Vi har vært gift i 40 år nå og den suppa blir bare bedre og bedre, fastslår Roy. 

På høsten liker han også godt ovnsbakte beter til lam, og skal du ovnsbake anbefaler Roy å velge gule beter, da de får en ekstra god og sødmefylt smak.  

I alle SPAR-butikker finner du betemiks fra Hasle gård, og i vår salatbar vil du også snart finne marinerte rødbeter fra Hasle gård.  

Ulike beter_1280x720.jpg