Sydlandske pølser fra Jevnaker

Anne Marte og Kristoffer Evang er kunstnerparet som flyttet fra byen for å leve bohemlivet på en gård i Jevnaker, men endte opp med å drive et lokalt spekemathus.

– Det startet jo med at jeg begynte å lage egne pølser på hobbybasis, og under en litt fuktig aften ble planene lagt for å starte opp eget pølsemakeri. Da vi våknet opp neste morgen var både logo og grunnidé utarbeidet, minnes Kristoffer.  

Sammen ønsket han og Anne Marte å skape sydlandske smaker i sine pølser. Råvaren skulle være i fokus, det skulle ikke brukes tilsetningsstoffer og lang modning og kjærlighet til produktet var essensielt. Det hele ble til ASK. 

– Da vi startet opp i 2013 var vi småbarnsforeldre og lagde pølser ved siden av på kvelds- og nattestid. I den perioden var vi strålende fornøyde hvis vi klarte å produsere 40 kg pølse på en kveld, og husk da at 40 % av dette tørker bort. Da delikatessebutikken Gutta på Haugen kjøpte opp hele årsproduksjonen vår på en gang forsto vi at det var rom for å utvide, forteller Kristoffer.  

Kristoffer og Anne Marte_1280x720_ASK.jpg

Ekteparet tror nok ikke nødvendigvis de hadde startet med dette tilbake i 2014 hvis de da hadde visst hvor mange svinger veien skulle ta og hvor mange utfordringer de kom til å støte på, men de har aldri angret på valget.  

– Plutselig hadde vår lille hobby blitt en liten bedrift med noen ansatte, og det ble raskt klart at stabburet på Ask gård ikke lenger gjorde susen. I 2021 sto 1200 kvm med toppmoderne fasiliteter klare, forklarer Anne Marte. 

ASK gård_1280x720.jpg

Men selv om ASK i dag leverer til over 300 dagligvarebutikker, 300 delikatessebutikker og har egen nettbutikk er grunntanken fortsatt den samme. ASK spekehus er Norges eneste pølsemakeri som ikke bruker kunstige tilsetningsstoffer, som eksempelvis nitritt. Kjøttet kommer fra frilandsgris, som betyr at grisen har fri tilgang til uteareal og kan gå ut og inn som den vil, og dermed har et fullverdig og naturlig liv. Dette gir også en fantastisk kjøttkvalitet, da grisen bruker musklene sine mer aktivt, og utvikler fett som gir en god kjøttfylde og marmorering.  

– I våre pølser finner du kun kjøtt, fett og urter. Pølsene blir laget på akkurat samme måte nå som de ble på stabburet på Ask gård. Modningstiden er like lang og kjærligheten som blir gitt til hver enkelt pølse er like ekte, avslutter Kristoffer. 

Og produkter fra ASK finner du nå i alle SPAR-butikker. Se etter Smaken av Norge-merket i din lokale SPAR-butikk for å oppleve unike smaker fra lokale leverandører fra hele landet. 

Spekefjøl_1280x720_ASK.jpg