Urter krever godt stell
Urteplantene fra drivhus er egentlig dyrket for å holde i bare to – tre dager, men med riktig stell kan du bevare og bruke de grønne smaksbombene lenge.
Frisk og sunn
Første bud er å sjekke at planten du kjøper ser frisk og sterk ut. Brune tupper og slappe blader er et dårlig utgangspunkt hvis du ønsker å ha langvarig glede av urten. Husk å ta av plasten med en gang du kommer hjem med planten! Sett planten på en skål eller i en potteskjuler.
Livgivende vann
Urter trenger mye vann. En grei regel er å la jorda bli tørr én gang i uken, men pass på - når bladene begynner å bli slappe må du gi urten nytt påfyll, slik at jorda blir gjennomvåt.
Nok næring
Husk å gjødsle ved hver vanning.
Lys og varme
Urtene bør stå lyst, gjerne i vinduskarmen. men ikke over panelovn og ikke i trekk. Spesielt basilikum er svært var for trekk, og bør ikke ha under 14 grader.
Bruk urtene
Urtene må brukes for å holde seg pene og frodige, men knip med vett. Det må alltid stå tilbake et bladpar (vekstpunkt) på stilken. Unntaket er kruspersille, koriander og kjørvel som har sitt vekstpunkt like over jordskorpen.
Noen urter er uunnværlige
Oregano passer utmerket til pizza og spagetti.
Rosmarin passer til all slags kjøtt, kanskje spesielt til lam.
Sitronmelisse kan du bruke som pynt på kaker og desserter.
Peppermynte passer godt til iskrem og eplekake, eller kanskje som te?
Basilikum passer yppelig i salater og dressinger.
Timian har en aromatisk smak som passer til fisk, skalldyr, kylling og lam.