100 tonn mindre plast i frukt- og grøntavdelingen

SPAR ønsker å ta grep rundt bruken av plast i sine frukt- og grøntavdelinger og fjerner dermed 100 tonn med unødvendig plast på fersk frukt og grønt innen 2020.

Plast er utvilsomt et nyttig materiale for å få frukt og grønnsaker helt hjem til kunden i god kvalitet. Imidlertid er plast å anse som en av vår tids store miljøutfordringer, og vi ser at det finnes gode muligheter for å redusere plastforbruket betydelig.

Innen 2020 skal SPAR derfor redusere bruken av plastemballasje på fersk frukt og grønt med 20 prosent.

I 2017 brukte SPAR rundt 50 tonn plastemballasje på frukt og grønt i forbrukerpakninger.

Uten å øke matsvinn skal vi nå målene våre gjennom følgende tiltak:

  • Bytte ut plast med papp eller andre mer miljøvennlige alternativer
  • Optimalisere plastemballasjen på hvert enkelt produkt, med det mener vi mer resirkulert plast, bruke plast som egner seg til resirkulering, riktig tykkelse og fjerning av luft.

Kutter ut svart plast
Vårt andre mål er at all svart plast skal fases ut i løpet av 2018.

Svart plast er en utfordring når den skal gjenvinnes uavhengig om den inneholder Carbon Black eller ikke, vi skal derfor fase ut all svart plast innen utgangen av 2018.

Alt skal kunne resirkuleres

Vårt mål er at all plast på frukt og grønt skal være resirkulerbar i løpet av 2018.

Det skal være enkelt for kunden. Du skal vite at all plast du kjøper i våre butikker skal i plastreturen hjemme, og dette skal være på plass i løpet av inneværende år.

Dette skal vi gjøre

  • Vi reduserer plast på 2-pakk avokado med 30 tonn i året ved å erstatte plastbeger med pappbeger fra og med 1. mai i år.
  • Vi reduserer plast på norsk jordbær denne sesongen med 20 tonn, ytterligere 20 tonn i 2019 (totalt 40 tonn) ved å erstatte plastkurven med pappkurv (vi må bruke opp plastbeger fra i fjor). 
  • Vi fjerner svart plast på krydderurter, vi kommer med resirkulert plast på Cevita-juice og vi ser på mulighetene for tynnere plast på f.eks. gulrot. Plastskål på gulrot skal etter hvert også byttes ut med papp.

 

 

Relatert innhold

Våre mål innen bærekraft og miljø

SPAR har, som del av NorgesGruppen, en langsiktig ambisjon om å være bærekraftig og bli klimanøytral. Det betyr at vi skal være i førersetet for miljøvennlig transport og forebygging av matsvinn, og lede an i utviklingen og tilbudet av miljøvennlige produkter.