Nå blir det forbudt med engangsplast

Visste du at omtrent halvparten av all plast som produseres i dag, er for engangsbruk? Det skal det nå bli slutt på - fra 3. juli innføres det nemlig forbud mot engangsplast.

Hensikten med forbudet er blant annet å redusere negative miljøkonsekvenser av enkelte plastprodukter. Forbudet gjelder for produkter der det allerede finnes tilgjengelige alternativer med god funksjon til en overkommelig pris, og som er miljømessig bedre.

Produktene det gjelder er:

  • Bestikk
  • Tallerkener
  • Sugerør
  • Ballongpinner, rørepinner og bomullspinner i plast
  • Matbeholdere, drikkebegre og drikkevaremballasje av isopor.

Forbudet kan medføre at bruken av disse plastartiklene reduseres med 1,9 milliarder enheter eller 3.600 tonn årlig i Norge.

Grunner til å kutte plast
Men hvorfor er det så viktig at vi kutter i plastforbruket? Jo, mesteparten av plast fremstilles nemlig av råolje som er en ikke-fornybar ressurs. Plast er derfor en stor bidragsyter til utslipp av klimagassutslipp.

Et annet problem er at plast ikke brytes så lett ned, men forblir i naturen som mikro eller nanoplast. Dette kan være en fysisk trussel for dyrelivet ved at den fester seg til kroppen eller blir spist.

Dette gjør vi i SPAR
SPAR-butikkene er godt forberedt på at forbudet trer i kraft: I over ett år har vi hatt gode alternativer i papp på sugerør og bestikk, og nå har vi også faset ut plastbelagt papptallerkener, og vi har erstattet engangs champagne- og ølglass med flergangsglass i plast.

I tillegg har vi jobbet for å redusere plasten på engangsemballasje i butikkene våre, eksempler på dette er:

  • Posene i frukt- og gøntavdelingen har blitt tynnere og i SPAR var besparelsen på dette tiltaket 5 tonn i 2020
  • Brødposene vi bruker har også blitt tynnere og besparelsen her er 4 tonn i SPAR
  • I selvbetjent salatbar er vi i ferd med å erstatte plastskåler til papp
  • For smågodtvarer bruker vi nå bare papirposer

Vi gir oss ikke med dette og ser hele tiden etter nye løsninger som kan bidra til ytterligere besparelser i plastforbruket i butikk.

 

Relatert innhold

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Uansett hvilken du velger er det viktigste at du gjenbruker den!

Plast eller papiremballasje?

Mye av plasten som brukes på frukt og grønt kan byttes ut med papir, men i de tilfeller der fjerning av plasten fører til mer matkasting mener vi det er best for miljøet å la være.