Helstekt kalkun med fyll

Helstekt kalkun med fyll
Personer

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Denne oppskriften passer til et realt festmåltid sammen med venner og familie.

Fremgangsmåte

  1. Tørk godt av kalkunen med papir både utvendig og innvendig. Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle med smeltet smør. Bøy vingene slik at de ligger på oversiden av fuglen, bind sammen lårene med hyssing og pensle kalkunen godt med smeltet smør. Krydre med salt og pepper. Legg kalkunen på rist over langpannen. Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen.
  2. Lag fyllet: Krydre leveren med salt og pepper. Fres finhakket løk og finhakket hvitløk i smør i en stekepanne. Tilsett leveren og stek videre i 2-3 minutter før du hakker den opp og blander den inn i medisterfarsen sammen med tørket frukt (grovhakk aprikosene), nøtter (grovhakk valnøttene) og hakkede urter. Smak til med salt og pepper.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader. Beregn ca. ½ times steketid per kilo kalkun + ½ time på grunn av stuffingen. Sett steketermometeret i den tykkeste delen av kalkunbrystet, still det inn på 68 grader. Pensle kalkunen med smeltet smør flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet. Stikk en spiss kniv inn i lårfestet for å sjekke om den er ferdig. Kraften som pipler ut skal være blank. Hvis den fortsatt er rosa, bør kalkunen stekes litt til.
  4. Server på et fat med appelsinbåter, hele røde epler, ferske fiken, timian og hele tyttebær.
  5. Bruk gjerne en posesaus som basis og tilsett stekesjy, litt revet appelsinskall, pepper, rosepepper og fløte. Ønsker du tykkere konsistens, tilsetter du litt maizena.