Mors kjøttkaker

Mors kjøttkaker
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Lager du selv! Kålstuing, poteter og tyttebær er naturlig følge.

Ingredienser

Mors kjøttkaker

  • 2,5 skiver loff
  • 500 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 1 sjalottløk
  • 2 ss bladpersille
  • 1 ts malt ingefær
  • 0,5 ts muskat
  • 1 egg
  • salt og pepper
  • poteter
  • tyttebærsyltetøy

Brun saus

  • 5 dl sjy fra kjøttkakene
  • 1 løk
  • 3 ss hvetemel utrørt i 1 dl kaldt vann
  • salt og pepper
  • sukkerkulør

Kålstuing

  • 600 gr hodekål
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Skjær skorpen av loffskivene og bløtlegg i vann. Bland kjøttdeig, egg, hakket sjalottløk og finhakket bladpersille. Klem vannet ut av loffen og tilsett loffen i deigen. Jobb godt sammen og tilsett salt og grovkvernet sort pepper. Form deigen til kaker som stekes i smør på begge sider til de er gjennomstekte. For å få best resultat kan du enten ettersteke kjøttkakene i ovnen, eller la de etterkoke i sausen.
  2. Servér med tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær.
  3. Brun saus: Sil sjyen, tilsett finhakket løk og kok opp. Bland hvetemel i kaldt vann og spe i sjyen under omrøring til sausen er passe tykk. La sausen koke ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett gjerne noen dråper sukkerkulør for mørkere farge.
  4. Kålstuing: Skjær kål i biter og kok i lettsaltet vann til kålen er mør. Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med melken, litt om gangen. Rør godt – helt til sausen tykner. La den få et oppkok og krydre med salt og pepper. Sil vannet av kålen og rør kålen forsiktig inn i sausen.