Klassisk lammelår med rosmarin og hvitløk

Klassisk lammelår med rosmarin og hvitløk
6 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

> 60 min
Tilbered et klassisk lammelår til dine gjester, og de vil garantert bli fornøyde! I denne oppskriften blir lammelåret tilsatt rosmarin og hvitløk.

Ingredienser

Klassisk lammelår med rosmarin og hvitløk

  • 2,5 kg lammelår
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 4 stilk frisk rosmarin eller 1.5 ts tørket
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 løk i båter
  • 3 gulrøtter
  • 1 l vann

Saus

  • 8 dl stekesjy
  • 4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
  • 1 ss solbærsaft eller rødvin
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts salt

Slik gjør du

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.
  3. Stek på 90 -120° C i ca 3 timer. Når steketermometeret viser 60-65° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.
  4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
  5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.
  6. Godt tilbehør: Server gjerne fløtegratinerte poteter eller stekte potetbåter til. Men hvis du vil være litt mer vågal, har du biter av renset fennikel, rødbeter, søtpotet og en mengde hvitløk i en ildfast form. Bland litt olje, smør, honning og hakket rosmarin og hell over grønnsakene. Ovnsbak dette til grønnsakene er møre, ca 45 minutter. Det smaker kjempegodt!
  7. Tips: Smuldre litt chevreost over på slutten av steketiden.