Skinkestek med eplechutney og kålsalat

Skinkestek med eplechutney og kålsalat
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

> 60 min
Skinkestek i godt selskap med frisk eplechutney og kålsalat.

Ingredienser

Skinkestek

  • 2 kg skinkestek
  • 2 stk gul løk
  • 4 stk gulrøtter
  • 8 stk poteter

Eplechutney

  • 3 stk eple
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 stk kanelstang
  • 1 bit ingefær
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 dl råsukker
  • 0,5 dl eplecidereddik
  • 0,5 dl vann

Kålsalat

  • 0,5 stk hodekål
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss eplecidereddik
  • Salt
  • Pepper
  • 2 dl svisker

Sennepssaus

  • 2,5 ss hvetemel
  • 2 ss smør
  • 5 dl melk
  • 1 ss grov sennep
  • Salt
  • Hvit pepper

Slik gjør du

  1. Gni steken inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer. Gulrøtter og løk renses, deles i store biter og legges i en form sammen med steken. Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann og sett steken i forvarmet ovn ved 125° C. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76° C (etter 2 1/2 - 3 timer). Kok poteter mens steken står i ovnen. Bruk grillen til slutt for å få sprø svor. La steken hvile 15 minutter før den skjæres opp og serveres.
  2. Skrell epler og skjær dem i grove biter. Finhakk løken. Bland eple, løk, kanel, ingefær, sukker, vann og eddik i en kasserolle. La det koke opp og sett platen på lav varme til eplene er myke og all er blitt litt karamellisert. Hell chutneyen i steriliserte norgesglass.
  3. Strimle kålen fint. Ha i olje, eddik, salt, pepper og svisker. Bland dette godt sammen. Servér nystekt skinkestek med eplechutney, sennepssaus, kålsalat og nykokte poteter!
  4. Visp melet sammen med litt smør i en kasserolle. La det koke opp og tilsett melken. La alt småkoke i ca 5 minutter. Tilsett sennep, salt og hvitpepper.