Fylte lussekatter

Fylte lussekatter
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Prøv disse! Vi garanterer at Luciadagen aldri vil bli den samme igjen.

Ingredienser

Fylte lussekatter

  • 175 g smør
  • 4 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel (ca) spar litt til utkjevling
  • 2 dl sukker
  • 1 g safran eller 2 ts gurkemeie
  • litt salt

Fyll:

  • 100 g smør
  • 200 g mandelmasse/marsipan
  • 2 dl hasselnøtter eller mandler
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du

  1. Sett oven på 225° C. Smelt smøret. Tilsett melk og varm den til 37° C. Smuldre gjær i en bolle. Ha litt av væsken over gjæren, rør godt og hell det i melken. Tilsett mel, sukker, safran eller gurkemeie og litt salt. Elt deigen i en bakemaskin i ca. 10 minutter. La deigen heve tildekket i ca. 40 minutter.
  2. Legg deigen på melet bord og del den i to deler. Del deigen inn i passe deler for å lage lussekatter. Kjevle ett og ett emne flatt og smør på fyll. Rull sammen og form til lussekatter, enten som en S eller til en liten snurrekringle.
  3. Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. La de heve tildekket i ca. 35 minutter. Pensle lussekattene med pisket egg. Finhakk hasselnøtter eller mandler og strø over lussekattene. Stekes i ovnen i 8-10 minutter.
  4. NB: Du kan lage lussekattene uten fyll også og bare forme deigen til en s – men prøv dette. Vi lover deg nabolagets lussekattsuksess!!
  5. Fyll: Mens du venter lager du fyllet. Rasp marsipan og bland den med romtemperert smør.