Emilies lussekatter

Emilies lussekatter
6 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Smakfulle lussekatter hører med på Lucia-dagen.

Ingredienser

  • 50 g gjær
  • 100 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts gurkemeie eller safran
  • 16 dl hvetemel
  • Rosiner
  • Egg til pensling

Slik gjør du

  1. 1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken, og hell over gjæren. Rør til gjæren er helt oppløst.
  2. 2. Rør inn sukker, kardemomme og gurkemeie/ safran. Elt inn mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, 30 min. til en time.
  3. 3. Ha deigen på bakebordet, og elt lett. Del den i to, og rull to pølser. Del opp i passelige emner, og trill hvert emne til en pølse.
  4. 4. Form lussekatter og legg på stekebrett med bakepapir. Det er bare fantasien som setter grenser for figurer du kan lage. De tradisjonelle lussekattene kan du lage ved å forme små pølser til s-er og c-er ved å snurre inn enden på pølsa. Ved å sette sammen to c-er får du sommerfuglformede lussekatter.
  5. 5. Etterhev lussekattene i 20 minutter. Pensle med egg, og pynt med rosiner. Stek på 200 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
  6. Gir ca. 15 stk.