Julepai

Julepai
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min
Deilig pai med kjøttfyll, ost og rødkålsalat. Perfekt å lage med rester fra julemiddagen.

Ingredienser

Julepai

  • 2 dl hvetemel
  • 1 dl sammalt mel
  • 150 gr smør
  • 3 ss kaldt vann
  • 400 gr juleskinke, kalkun eller pinnekjøtt
  • 200 gr revet edamer
  • 3 egg
  • 1 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 1 rødløk
  • 1 neve timian
  • salt og pepper
  • revet muskatnøtt

Rødkålsalat

  • 0,3 hode rødkål
  • 0,5 dl tyttebær eller tranebær
  • 1 dl hasselnøtter
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • 2 ss finhakket fersk fennikel

Slik gjør du

  1. Julepai: Bland sammen romtemperert smør med hvetemel og sammalt mel. Tilsett vann litt og litt til det blir en fast deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Trykk ut deigen i en form.
  2. Bland sammen egg, melk, fløte, ost og krydder i en bolle og tilsett finhakket timian. Skjær rødløk i ringer og bland det oppi til slutt. Bruk gjerne rester etter en julemiddag, vi har bruk pinnekjøtt i vår pai. Fordel kjøttet i paiskallet og hell over egg og osteblandingen.
  3. Stek i ovnen på 200°C i ca. 35-40 min.
  4. Rødkålsalat: Skjær kålen i tynne skiver med kniv eller mandolin. Rør sammen eddik, olje, krydder, tyttebær og nøtter. Bland dette med kålen og servér som salat til julepaien.