Raspeballer med svineknoke, sprøstekt bacon og kålrotstappe
Raspeballer eller også kalt potetball, klubb eller komle er en rett med lange
tradisjoner og ulike tilbehør etter hvor i Norge man befinner seg. Retten serveres ofte på torsdager og kalles komletorsdag.
Over 60 min
MiddelsTips!
Raspeballene blir aller best dersom du bruker en melen potetsort, som for eksempel Kerrs Pink.
Salt lammekjøtt eller pinnekjøtt smaker også veldig godt til raspeballer. Noen liker også å servere raspeball helt enkelt med sprøstekt bacon og sirup.
Slik gjør du
Til servering:
- 1Svineknoke: La svineknoken småkoke i rikelig med vann i ca. 3 timer til kjøttet er mørt og løsner fra beinet. Skum godt av underveis. Avkjøl knoken litt før du deler kjøttet i litt store biter. Spar på krafta til trekking av raspeballene.
Mens kjøttet trekker lager du raspeballer og kålrotstappe. - 2Raspeballer: Kok de skrelte potetene møre i vann uten salt. Damp av overflødig væske og mos de med en stamper. Finriv de rå potetene, ha det i et rent kjøkkenhåndkle, vri ut så mye som mulig av væsken. Bland moste og revne poteter godt med salt i en stor bolle. Rør inn hvetemel, deigen skal være litt fast og klissete. Rør ev. inn litt mer hvetemel dersom deigen er for løs.
Form like store baller av potetmassen. Legg raspeballene i kraft som småkoker, skru ned varmen litt og la dem trekke til de er gjennomkokt – del en raspeball for å sjekke om den er ferdig, den skal ha jevn farge og konsistens helt igjennom. Legg i vossakorv i krafta mot slutten av trekketiden. Del i mindre biter før servering. - 3Kålrotstappe: Skrell kålrot og gulrot og del i terninger. Kok det i lettsaltet vann til det er mørt. Hell av vannet, sett kjelen tilbake på varmen. Mos grønnsakene, rør inn fløte, smør og krydder. Smak til med sukker og salt.
Server med sprøstekt bacon, tyttebærsyltetøy og ev. litt smeltet smør.
- 1