Hvor mye mat skal du beregne?

Her finner du vår porsjonsguide, som forteller hvor mye mat du bør beregne per person når du lager middag.

Når man inviterer til selskap vil man nødig at det skal bli for lite mat, men det er jo også greit å unngå at man selv må spise den samme middagen en uke i strekk etter selskapet fordi man endte opp med masse rester.

Det å lage riktig mengde mat er både bra for din egen lommebok, men også bra for miljøet. Så for at det skal bli enklest mulig for deg å handle inn kun det du trenger har vi laget en porsjonsguide.

PS: Denne porsjonsguiden tar utgangspunkt i en voksen person med normal appetitt. Har du mange barn til bords kan du halvere porsjonsmengden. Vet du at du har mange småspiste eller storspiste gjester kan du ha det i bakhodet når du handler inn. 

Råvare

Menge per porsjon

Kjøtt uten ben

150-200 g

Kjøtt med ben

250 g

Koteletter

250 g

Kjøttdeig / karbonadedeig

100-150 g

Pølser

150 g

Kylling (hel)

500 g

Fiskefilet

200 g

Fisk hel eller i skiver

300-400 g

Reker

400-500 g

Blåskjell

400-500 g

Krabbe

1 stk per person

Klippfisk, tørr

100-150 g

Klippfisk, utvannet

250 g

Poteter

200 g

Erter, bønner og linser

Tørre ca 1 dl (8o g), bløtlagte/kokte ca 2 dl (150 g)

Spagetti, tagliatelle mm

60-100 g tørr pasta

Makaroni og annen liten pasta

1 dl (ca 60 g)

Suppe til forrett

2 dl

Suppe til hovedrett

4-6 dl (avhengig av type suppe)

Saus

0,5-1 dl

Dressing

0,5-1 dl

Grønnsaker (som tilbehør)

150 g

Sopp

50-150 g

Salat og råkost (som tilbehør)

150 g