5 fakta om klementiner

Vet du grunnen til at noen klementiner har stein i seg?

Førjulstid betyr klementiner i lange baner. Frukten som har en herlig balanse mellom det søte og syrlige er manges favoritt på denne tiden av året. 

Frukten er lett å dele med en man er glad i og passer godt i matpakka på jobb, skole eller i tursekken. Den kan også brukes i deilige desserter som riskrem og ostekake.

Vi har funnet frem til fem fakta om julefrukten, som du kanskje ikke visste fra før. 

  • Klementiner er vanligvis steinfrie, men støter du på en klementin med steiner i tyder det på at treet den har vokst på har stått for nært et sitrontre og dermed blitt bestøvet av det.
  • Klementinen har fått navnet sitt etter mannen som oppdaget frukten rundt år 1900, pater Clement.
  • Man begynte å importere klementiner til Norge i 1963 og i dag importeres det rundt 27 000 tonn – det meste av dette rundt juletider.
  • Klemtiner har et høyt innhold av kostfiber og er derfor gunstig å spise for fordøyelsen.
  • Nordmenn spiser ca. 6 kilo klementiner hver i løpet av et år.  

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt