Potetguide: Hvilken potet bør du velge?
Vi gir deg tips enten du skal lage potetstappe, potetsalat eller fløtegratinerte poteter.
Det dyrkes utrolig mange gode potetsorter i Norge, og de egner seg til ulike former for tilberedning. Vi gjør et hovedskille mellom kokefaste poteter og melne poteter.
Melne poteter
Dette er poteter som egner seg godt til stapper, lefse- og lompebaking, pureer og ovnsbaking.
Melne poteter sprekker lett ved tilberedning og bør derfor kokes med forsiktighet hvis de ikke skal moses.
Eksempel på melne potetsorter er:
- Pimpernell
- Kerrs Pink
- Mandelpotet
- Fjellmandel
- Gulløye
Kokefaste poteter
Som navnet tilsier egner disse potetsortene seg godt til koking. De er også velegnet til bruk i supper og gryter ettersom de er fastere i konsistensen enn de melne potetene.
Skal du lage potetsalat eller fløtegratinerte poteter bør du velge en av de kokefaste sortene.
Eksempler på kokefaste poteter er:
- Amandine
- Ariele
- Asterix
- Folva
- Beate
- Laila
- Galante
- Solist
- Rutt