Potetguide: Hvilken potet bør du velge?

Vi gir deg tips enten du skal lage potetstappe, potetsalat eller fløtegratinerte poteter.
Det dyrkes utrolig mange gode potetsorter i Norge, men alle egner seg ikke like godt til alle former for tilberedning. Vi gjør et hovedskille mellom kokefaste poteter og melne poteter.
Melne poteter
Dette er poteter som egner seg godt til stapper, lefse- og lompebaking, pureer og ovnsbaking.
Melne poteter sprekker lett ved tilberedning og bør derfor kokes med forsiktighet hvis de ikke skal moses.
Eksempel på melne potetsorter er:
- Pimpernell
- Kerrs Pink
- Mandelpotet
- Fjellmandel
- Gulløye
Kokefaste poteter
Som navnet tilsier egner disse potetsortene seg godt til koking. De er også velegnet til bruk i supper og gryter ettersom de er fastere i konsistensen enn de melne potetene.
Skal du lage potetsalat eller fløtegratinerte poteter bør du velge en av de kokefaste sortene.
Eksempler på kokefaste poteter er:
- Amandine
- Ariele
- Asterix
- Folva
- Beate
- Laila
- Galante
- Solist
- Rutt