Potetguide: Hvilken potet bør du velge?

Vi gir deg tips enten du skal lage potetstappe, potetsalat eller fløtegratinerte poteter.

Det dyrkes utrolig mange gode potetsorter i Norge, og de egner seg til ulike former for tilberedning. Vi gjør et hovedskille mellom kokefaste poteter og melne poteter. 
 
Melne poteter
Dette er poteter som egner seg godt til stapper, lefse- og lompebaking, pureer og ovnsbaking.
 
Melne poteter sprekker lett ved tilberedning og bør derfor kokes med forsiktighet hvis de ikke skal moses.
 
Eksempel på melne potetsorter er:
  • Pimpernell
  • Kerrs Pink
  • Mandelpotet
  • Fjellmandel
  • Gulløye
Kokefaste poteter
Som navnet tilsier egner disse potetsortene seg godt til koking. De er også velegnet til bruk i supper og gryter ettersom de er fastere i konsistensen enn de melne potetene.
 
Skal du lage potetsalat eller fløtegratinerte poteter bør du velge en av de kokefaste sortene.
 
Eksempler på kokefaste poteter er:
  • Amandine
  • Ariele
  • Asterix
  • Folva
  • Beate
  • Laila
  • Galante
  • Solist
  • Rutt