Hjemmebakt brød

Her får du gode tips som hjelper deg til å lykkes med brødbaksten.

Nybakt brød både lukter og smaker utrolig godt. Det er heller ikke så vanskelig å bake brød, og du har uendelige variasjonsmuligheter når det gjelder smakstilsetninger. Her får du noen nyttige tips til vellykkede brød:

 1. Bland sammen det våte og bland inn gjæren. Fuktigheten gjør at gjæren begynner å virke raskt.

 2. Væsken skal ha kroppstemperatur. Dette er viktig for at gjæren skal virke. Hvis du bruker tørrgjær, kan temperaturen på væsken være enda litt høyere.
   
 3. Når du har blandet det våte, tilsetter du grovmelet først og finmelet til slutt. La deigen gå lenge i kjøkkenmaskinen, minst 10 – 15 minutter. Da får du en elastisk og fin deig, og det ferdige resultatet blir bedre.

 4. Hvis du baker brød uten former er det viktig at konsistensen på deigen blir riktig. Baker du finbrød, skal deigen akkurat slippe bollen. Hvis du baker grovbrød skal deigen ikke slippe bollen helt – grovmelet trekker nemlig til seg mer fuktighet i løpet av hevingsprosessen.

 5. Baker du grovbrød i former kan deigen være så fuktig at du nærmest må skuffe den ut. En deig med mye væske forhindrer at brødet blir tørt – det holder seg lenger. 

 6. Du velger selv om du vil bruke tørrgjær eller fersk gjær. Tørrgjær er tryggest, den setter ikke smak og tåler høyere temperatur. Den ferske gjæren er en levende organisme, og setter en mer autentisk smak på brødet: fersk gjær er anbefalt for viderekommende! 

 7. Deigen heves på et lunt sted til den har dobbelt størrelse. Deretter tar du den ut av bollen, jobber raskt med den (den skal knas minst mulig etter heving) og deler den opp i nøyaktig like emner. 

 8. Etterhev alltid brødene før du setter dem inn i ovnen. De skal etterheves til dobbelt størrelse. 

 9. Dersom du bruker frø eller nøtter i brødet, som solsikkefrø, pinjekjerner, sesamfrø eller andre nøtter, kan du riste disse frøene i en stekepanne først. Dette setter enda mer smak på brødene. Husk å avkjøle frøene før du tilsetter dem. 

 10. I en vanlig stekeovn er steketiden for finbrød uten former ca. 40 minutter med en temperatur på 220 grader C. Grovbrød uten former bør steke i nærmere en time. 

 11. Det er ytterst få begrensninger på hva du kan tilsette i en brøddeig. Du kan bruke alt av krydderurter, soltørkede tomater, oster, nøtter, eller hva med biter av spekeskinke? Ikke bak de samme brødene hver gang, du har uendelige variasjonsmuligheter!

Lykke til!

Relatert innhold

Bruschetta

Invitér gode venner på spennende juletapas!