Alle SPAR-uniformer blir Fairtrade-merket

Slik kan SPAR-uniformen se ut med Fairtrade-merket på. Illustrasjonsfoto.
Slik kan SPAR-uniformen se ut med Fairtrade-merket på. Illustrasjonsfoto.

SPAR begynner nå å lage alle sine uniformer med Fairtrade-bomull, og blir dermed første dagligvarekjede i Norge med Fairtrade-merkede uniformer. 

– SPAR har vært stolt samarbeidspartner med Fairtrade i over 20 år og vi er derfor veldig glade for at vi sammen nå har fått til dette, forteller bærekraftsansvarlig i SPAR, Frank Ellingjord-Dale.   

Ingen uniformer blir kastet 
Utskiftningen til Fairtrade-merkede uniformer begynner i 2023, men det vil ta noe tid før alle SPAR-ansatte er ikledd de nye uniformene.  

– Vi har et antall uniformer på lager og ettersom disse allerede er produsert velger vi å bruke de før vi løpende går over til de Fairtrade-merkede uniformene, men allerede i løpet av 2023 vil mange våre ansatte være ikledd Fairtrade-bomull, forklarer Frank Ellingjord-Dale. 

På sikt vil imidlertid 6000 SPAR-medarbeidere, rundt om i hele landet, være kledd i Fairtrade-bomull.  

– Som en stor aktør har vi et ansvar og det er viktig at vi bruker de påvirkningsmulighetene vi har. Ved å sørge for at alle våre uniformer er laget med Fairtrade-bomull støtter vi bøndene som dyrker bomullen og bidrar til å øke etterspørselen av bærekraftig bomull, sier Frank Ellingjord-Dale. 

Tradisjonell bomullsproduksjon kan ha flere uheldige miljømessige konsekvenser, blant annet i form av overforbruk og forurensning av vann, samt høy bruk av sprøytemidler. På den sosiale siden vet vi at det er et problem med lav inntjening, tvangs- og barnearbeid. At Fairtrade er med på å sikre en mer bærekraftig produksjon og bedre arbeidsforhold, er et arbeid SPAR støtter og som vi er glade for å kunne bidra til. 

Fairtrade India-20_Foto_Thought Leader Global Media.jpg
En kvinne plukker bomull på en indisk bomullsfarm. Foto: Thought Leader Global Media.

Kompromisser ikke på kvalitet 
God kvalitet på uniformene er viktig ettersom dette er plagg som blir hardt brukt og skal tåle mange vask. Sammen med vår leverandør, Wenaas, har vi jobbet for å sørge for at kvaliteten blir ivaretatt. 

– Gjennom denne prosessen har Wenaas blitt Fairtrade-sertifisert og vi har også flyttet produksjonen til Europa. Sammen med SPAR og Fairtrade sørger vi nå for at uniformene blir mer bærekraftige, men med den samme gode kvaliteten, sier leder for produktutvikling i Wenaas, Kristin Lien. 

– Vi er utrolig glade for at SPAR tar et bærekraftig valg på arbeidstøy. At bomullen er Fairtrade-merket sikrer forutsigbarhet for småskalabønder, mer bærekraftig bomullsproduksjon og ikke minst mulighet for lokale utviklingsprosjekter som eksempelvis skolemateriell eller omlegging til mer effektiv vanning, uten at bomullskvaliteten påvirkes, sier Tone Faugli, daglig leder i Fairtrade Norge.  

Frank Ellingjord Dale og Tone Faugli.JPG
Bærekraftsansvarlig i SPAR, Frank Ellingjord-Dale sammen med daglig leder i Fairtrade Norge, Tone Faugli.

Stopper ikke ved uniformene 
I SPARs butikker vil du også finne Fairtrade-produkter i hyllene, vi kommer nå til å intensivere arbeidet vårt med Fairtrade slik at vi på sikt kan tilby enda flere produkter enn i dag. 

– Vi støtter Fairtrade gjennom flere prosjekter, men det viktigste vi kan gjøre for Fairtrade-produsentene er å tilby deres varer i våre butikker. Når det er sagt er det en balansegang, for vi må også sikre oss at de produktene vi tar inn er ønsket av kundene våre, hvis ikke ender vi bare opp med mer svinn, forklarer Frank Ellingjord-Dale. 

Det jobbes derfor konkret nå for å se på mulighetene man har for produktutvikling.  

– Vi gleder oss over SPARS engasjement og ser frem til samarbeid om økt utvalg av Fairtrade-produkter. Sammen bidrar vi til oppnåelse av bærekraftsmålene og utvikling for verdens småskalabønder, avslutter Tone Faugli.