Slik bruker du opp julematrestene

Ikke kast julematen og julekakene selv om du får mange rester. Vi gir deg gode tips til hva du kan lage av dem.

Det er en kjent sak at det gjerne blir laget for mye mat i julen, man vil jo nødig gå tom for godsakene. Det som ofte skjer er imidlertid at man sitter igjen med både ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt, pepperkaker og annet godt i lange baner.

Dette sammenfaller som regel med at man kanskje begynner å bli litt lei av julemat og kunne tenke seg noen andre smaker. Vi har tipsene til hvordan du får brukt opp restene samtidig som du lager god mat. 

Ribbe
Du skal ikke langt ut i romjulen før de fleste har fått nok av den klassiske ribba, men hva om du lager en asiatisk variant? Dra kjøttet fra hverandre og smak til med hoisinsaus og chilli. Server med steamed buns, opphakket vårløk og finsnittet agurk. 

Et ribbesmørbrød er en god restelunsj. Ovnsbak en håndfull cherrytomater i ovnen til de er myke og gode. Legg skiver av kald ribbe på en skive grovt brød og smør på et tynt lag sennep. Hell over tomatene og pynt med litt ekstra timian.

Medisterkaker
Når det kommer til medisterkaker og medisterpølser passer de perfekt i en pytt i panne. Kanskje har du også noen potetrester du får brukt  opp. Kutt opp kokte poteter, løk og paprika og stek det. Del opp medisterkaker og medisterpølser og stek det sammen med grønnsakene. Topp det hele gjerne med speilegg og server med en god tomatketchup til. 

Eller hva med et lunt medistersmørbrød? Stek sopp og varm medisterkaken. Del medisteren i to og legg den på en skive grovbrød med sennep, sopp, finhakket løk og ertestuing. Nam! 

Pinnekjøtt
For å bli kvitt siste rest av pinnekjøttet kan du lage en deilig suppe. Rens bena for kjøtt og legg det til side. Kok opp bena sammen med biter av forskjellige typer rotgrønnsaker, bruk det du har. Når grønnsakene er møre, tar du ut bena og moser grønnsakene til en jevn masse. Varm opp, tilsett kjøttet og server.

Eller hva med å prøve vår pinnekjøtttaco, vi lover en ny smaksopplevelse!

Julekaker
Hvis du har bakt syv slag eller mer er det vanskelig å unngå rester. Heldigvis er det andre bruksområder for restekaker enn fuglemat.

  • Lag hjemmelaget vaniljeis og ha i kakesmuler. Eller rør inn kakesmuler i ferdigkjøpt vaniljeis.
  • Knus julekakene og bruk dem som bunn i for eksempel ostekake eller kremkake.
  • Knus julekakene og tilsett bringebærsyltetøy, kakao og litt romessens. Rull sammen til små baller og strø på med kakepynt eller kokos, vips har du deilige romkuler.