To grunner til å ta tran

Kanskje ikke favoritten på menyen, men viktig for kroppen.

Mange har følt tunga vri seg når man svelger en skje med tran, men alle fordelene du svelger ned er verdt det korte ubehaget. Det er spesielt to grunner til at tran bør være en del av din daglige rutine. 

Vitamin D og Omega 3-fettsyrer
Vi lever i et land for solforholdene ikke alltid er like gode, men vitamin D trenger vi uansett. En skje med tran om dagen dekker dette behovet, og det er spesielt viktig for små barn og eldre.

Grunnen til at vitamin D er spesielt viktig for disse gruppene er at D-vitamin er viktig for normal beindannelse i skjelett og tenner, og at mangel på D-vitamin kan øke risikoen for beinskjørhet og brudd, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Den andre grunnen til å ta tran er Omega 3-fettsyrer. Dette er fettsyrer som kroppen ikke produserer selv og som man derfor er avhengig av å få tilført gjennom kostholdet. Spiser du fet fisk til middag noen dager i uka og makrell i tomat på brødskiven får du i deg det du trenger, men hvis fisk ikke er din favoritt kan tran være redningen. 

Omega 3-fettsyrer hjelper blant annet med å senke fettinnholdet i blodet, beskytter mot hjerte- og karsykdommer og kan hjelpe mot depresjon, samt andre sykdommer som leddgikt, skriver DinSide.