Signerte bransjeavtale om redusert matsvinn

Over 30 bedrifter ga sin tilslutning til matbransjens samarbeidsavtale om å halvere matsvinnet innen 2030.

Det kastes for mye mat i dagens samfunn og vi har alle et ansvar for å kutte matsvinnet. I dag (26. september 2017) var NorgesGruppen, som SPAR er en del av, en av 30 bedrifter som tok valget om å halvere matsvinnet innen 2030. 

– Alt for mye spisbar mat går rett i søpla. Det er et samfunnsproblem og et miljøproblem som vi skal bidra til å løse. Det er når man står sammen at man kommer lengst. Når hele verdikjeden nå har forpliktet seg med myndighetene i ryggen, er jeg optimistisk til at vi kan utrette mye, sier Runar Hollevik, konsernsjef i NorgesGruppen.

Han undertegnet tilslutningserklæringen på vegne av selskapene som er eid av NorgesGruppen, deriblant SPAR. NorgesGruppens selskaper har mål om å halvere matsvinnet allerede innen 2025, og er på god vei med tiltak som riktig vareflyt, nedprising av produkter som er i ferd med å gå ut på dato, overskuddsmat til veldedige organisasjoner og annet.

– Å kaste mat er ikke bra for verken lommeboka, miljøet eller samfunnet, derfor er det en prioritert del av vårt bærekraftsarbeid. Alle er mot å kaste mat, og det å spre kunnskap og god matforståelse er en viktig del av arbeidet, sier Hollevik.

Brød til halv pris hos SPAR
Tidligere i høst begynte SPAR og selge alle dagsferske brød til halv pris den siste timen av åpningstiden. 

– Dette blir det mindre matsvinn av. Våre tall hittil viser at denne ordningen vil føre til at SPAR reduserer sitt matsvinn på brød med rundt 300 tonn i året, det er betydelig, sier markedssjef i SPAR, Martin Munthe-Kaas. 

Nå kan kundene med andre ord spare miljøet, samtidig som de sparer penger.

– Det er en vinn-vinn-situasjon, avslutter han. 

Relatert innhold

Miljø og bærekraft hos SPAR

SPAR har, som del av NorgesGruppen, en langsiktig ambisjon om å være bærekraftig og bli klimanøytral. Det betyr at vi skal være i førersetet for miljøvennlig transport og forebygging av matsvinn, og lede an i utviklingen og tilbudet av miljøvennlige produkter.