Plastpose eller handlenett?

Når du handler på SPAR kan du velge mellom både plastpose, papirpose og gjenbruksnett - men hvilket alternativ er egentlig best for miljøet?

Når du handler på SPAR kan du velge mellom både plastpose, papirpose og gjenbruksnett - men hvilket alternativ er egentlig best for miljøet?

Gjenbruksnett: for deg med god hukommelse
Forskningen er ikke helt klar i sin sak på hvor mange ganger et handlenett i bomull må brukes for at det skal være mer miljøvennlig enn plastposen. Bomullsproduksjon er nemlig også ressurskrevende og en miljøbelastning i seg selv. 

Det finnes handlenett i andre materialer, men oljebaserte (akryl, nylon, polyester) er også skadelige for miljøet fordi de kan føre til utslipp av mikroplast. Har du et handlenett er det flott at du benytter det, men det er kun et mer miljøvennlig alternativ om du husker å bruke det ofte!

Plastposen: for den ivrige gjenvinneren
Ettersom handleposer i stor grad blir resirkulert mener både Miljødirektoratet og Fremtiden i Våre Hender at plastposer ikke utgjør et forsøplingsproblem i Norge. Likevell havner det noen plastposer i naturen, så pass på at du ta vare på dem du bruker på riktig måte. Du trenger ikke ta ny plastpose hver gang du handler heller, ta gjerne med deg noen hjemmefra neste gang du skal i butikken. 

Papirposen: en "quick fix"
Papirposer på havet eller i naturen vil etter hvert gå i oppløsning, selv om det tar tid. Men det er en kjent sak at utslippene fra papirfrabrikken ikke lukter fjelluft. Under produksjon avgir papirposen dobbelt så mye CO2 gasser som ved produksjon av plastposer. Derfor er ikke papirposer nødvendigvis et bedre alternativ sett i et miljøperspektiv. 

Denne saken er hentet fra magasinet Matnyttig, utgitt av NorgesGruppen. Du kan laste ned og lese magasinet her. 

Relatert innhold

Stolt medlem av Handelens Miljøfond

Vi i SPAR gleder oss over at Handelens Miljøfond er i gang! Midlene er øremerket gode tiltak som skal redusere plastforsøplingen, øke plastgjenvinningen og redusere bruken av plastbæreposer.