Glutenfrie middagstips

Disse middagene faller i smak både for deg som ikke tåler gluten, og for alle andre.

Når noen matvaregrupper utgår fra kostholdet trenger ikke det å bety at middagene blir kjedelige. Se heller på dette som en utfordring og en mulighet til å lage retter du ellers ikke hadde prøvd ut. 

Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn er det 1 av 100 nordmenn som har cøliaki og dermed ikke tåler gluten, men det er langt flere enn dette som er glutenintolerante og glutensensitive, hva dette skyldes forskes det mye på uten at man til nå har funnet noen svar. 

Hva er egentlig gluten? 
Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene inneholder gluten. 

Tåler du ikke gluten må du med andre ord holde deg unna mat laget med eller av mel, noe som også utelukker blant annet pasta og couscous. Men det er fortsatt mye godt på menyen! Vi har samlet sammen noen oppskrifter på glutenfrie middagsretter og desserter som du kan la deg inspirere av.  

Den ene desserten inneholder havregryn, havre inneholder ikke gluten, men havre kan få med seg litt gluten fra andre kornslag både på åkeren og i produksjonsprosessen for å lage havregryn eller havremel. Er du allergisk bør du med andre ord være obs på dette. 

Husk at du alltid kan spørre ansatte i SPAR-butikker om råd og tips til akkurat din middag. 

Relatert innhold

Pestobakt laks

Pestobakt laks med fullkornsris, brokkolisalat og sitronrømme – enkelt og skikkelig godt!

Red curry med scampi og nudler

Dette er en skikkelig smaksbombe!