Slik gjør du grillmåltidet litt sunnere

Med noen enkle grep kan du gjøre grillmåltidet litt sunnere denne sommeren!

Endelig er det tid for grillmat og sommerhygge, og heldigvis finnes det mange gode muligheter for å spise sunne, smakfulle grillmåltider. Mange forbinder kanskje grillmat med pølser i brød, men med disse tipsene kan du sørge for varierte, og sunnere grilling hele sommeren:

1. Velg magert kjøtt
Velger du rene fileter av kjøtt, får du i deg mer protein, mer jern, og mindre mettet fett og salt enn hvis du velger farseprodukter som pølser og hamburgere. Det er ingenting i veien for å spise pølser en gang i blant, men da er det lurt å gå for de magreste typene som inneholder en stor andel kjøtt og lite mettet fett. Tar du en titt i kjøledisken kan du finne pølser som inneholder opp til 80% kjøtt.

Se også Bramats test av grillpølser her!

Hjemmelagde hamburgere er også et smart alternativ. Velg magrere kjøttdeig som karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller kylling, tilsett et egg og smakssett med krydder og urter. Lag gjerne også hjemmelaget guacamole eller salsa, ha på litt løk, salat, tomat og kanskje også sylteagurk, og vips så har du en sunn og smakfull burger!

2. Grill fisk og annen sjømat
Fisk er et godt og sunt alternativ til kjøtt på grillen. Grill for eksempel laks, torsk, sei eller makrell direkte på grillen, i aluminiumsfolie eller på spyd. Fiskekaker kan også grilles, lag for eksempel en fiskeburger der du bruker fiskekaker med minst 60 % fisk.

Annen sjømat egner seg også godt på grillen. Prøv for eksempel å grille kongekrabbe! Den er enkel å grille med skallet på, og smaker godt sammen med en frisk mango- og avokadosalat, brød og aioli. Kongekrabbe og alle de nevnte fisketypene er listet som bærekraftig sjømat på WWF.no, og kan dermed nytes med ekstra god samvittighet.

3. Fyll på med grønt
Grønnsaker er sunt, fargerikt og godt tilbehør til grillmaten. Cherrytomater, squash, paprika, løk, maiskolber, aubergine, sopp og asparges egner seg godt på grillen. Legg grønnsakene i folie, rett på grillen, eller tre dem på et grillspyd. Dette er populær mat for både barn og voksne.

For den som liker det søtt er også ananas og vannmelon ypperlig på grillen. Bruk gjerne flere typer grønnsaker i samme måltid. I tillegg til å grille grønnsakene, kan du også lage en stor og god salat. Da er du sikret et måltid fullt av smak og gunstige næringsstoffer.

4. Velg grovt brød
Er du glad i brød som tilbehør til pølsa eller hamburgeren? Da bør du gå for de grove alternativene til både pølse- og hamburgerbrød. Grove kornprodukter gir både fiber, vitaminer og mineraler kroppen trenger for å fungere optimalt.

Lomper eller grove pitabrød er også gode alternativer. Med noen små enkle grep som å bytte til grovt brød eller lompe kan tilbehøret bli både mer næringsrikt og mettende.

5. Lag din egen marinade
Ferdige marinader inneholder ofte store mengder salt og sukker. Å lage marinade selv gjør det enklere å regulere saltinntaket. Sunne planteoljer, som for eksempel olivenolje og rapsolje, blandet med krydder, hvitløk, friske urter eller sitron gir mye smak og er enkelt og fort gjort å lage.

Marinade gjør ikke bare kjøttet mørere og bedre på smak, det gjør også at det dannes mindre av de ugunstige stoffene som oppstår når kjøtt grilles for hardt.

Vi ønsker deg en riktig god grillsommer!

Kilde: bramat.no