Plastpose eller handlenett?

Når du handler på SPAR kan du velge mellom både plastpose, papirpose og gjenbruksnett - men hvilket alternativ er egentlig best for miljøet?

Det forskes mye på klima og miljø og stadig mer informasjon blir tilgjengelig om hvilken påvirkning for eksempel plast har på verdenen vi lever i. Utviklingen går raskt og det vi tror er riktig i dag kan vise seg å ikke stemme i morgen.

Det er lett å bli forvirret i jakten på en mest mulig miljø- og klimavennelig hverdag. Her forsøker vi å forklare hva som er forskjellen mellom de ulike posealternativene du kan finne i våre butikker. 

Gjenbruksnett: for deg med god hukommelse
Forskningen er ikke helt klar i sin sak på hvor mange ganger et handlenett i bomull må brukes for at det skal være mer miljøvennlig enn plastposen. Bomullsproduksjon er nemlig også ressurskrevende og en miljøbelastning i seg selv. 

Det finnes handlenett i andre materialer, men oljebaserte (akryl, nylon, polyester) er også skadelige for miljøet fordi de kan føre til utslipp av mikroplast. Har du et handlenett er det flott at du benytter det, men det er kun et mer miljøvennlig alternativ om du husker å bruke det ofte!

Plastposen: for den ivrige gjenvinneren
Ettersom handleposer i stor grad blir resirkulert mener både Miljødirektoratet og Fremtiden i Våre Hender at plastposer ikke utgjør et forsøplingsproblem i Norge. Likevel havner det noen plastposer i naturen, så pass på at du ta vare på dem du bruker på riktig måte. Du trenger ikke ta ny plastpose hver gang du handler heller, ta gjerne med deg noen hjemmefra neste gang du skal i butikken. 

Papirposen: en "quick fix"
Papirposer på havet eller i naturen vil etter hvert gå i oppløsning, selv om det tar tid. Men produksjonen av papirposer er heller ikke klimanøytral og papirposer er tyngre og tar større plass under frakt enn plastposer, noe som fører til større transportutslipp. Derfor er heller ikke papirposer uproblematisk sett i et miljøperspektiv.

I våre butikker tilbyr vi deg både handlenett, plast- og papirposer så du kan velge det som gjør det enklest for deg å være miljøvennlig i din hverdag. 

Denne saken er hentet fra magasinet Matnyttig, utgitt av NorgesGruppen. Du kan laste ned og lese magasinet her.

Relatert innhold

Stolt medlem av Handelens Miljøfond

Vi i SPAR gleder oss over at Handelens Miljøfond er i gang! Midlene er øremerket gode tiltak som skal redusere plastforsøplingen, øke plastgjenvinningen og redusere bruken av plastbæreposer.