Det du bør vite om brød

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger de grove og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags.

Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber, i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød

Hvordan lese brødposen?
Brødskala'n er en merkeordning for mel og bakeribransjen som er utviklet for at du enklere kan finne det brødet som passer for deg. Brødskala'n er delt inn i fire kategorier: 

  • Fint brød som har 0-25% sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød som har 25-50% sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød som har 50-75% sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød som har 75-100% sammalt mel eller hele korn

For et ordentlig grovt brød, velg derfor et brød med grovhetsprosent mellom 75 og 100%.

Velg nøkkelhullsmerket
Nøkkelhullet er en merkeordning som skal gjøre det enklere å velge sunnere i butikken. Velger du et brød som er nøkkelhullsmerket inneholder det mer fullkorn og fiber og mindre mettet fett, salt og sukker enn tilsvarende umerkede brød. 

Sjekk saltinnholdet
Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Salt har noen viktige funksjoner i kroppen, som gjør at en voksen person trenger opptil 1,5g salt om dagen, men inntaket bør ikke overskride 10 gram. Les næringsdeklarasjonen på brødpakningen og velg et brød med mindre enn 1 gram salt per 100 gram. 

Denne saken er hentet fra magasinet Matnyttig utgitt av NorgesGruppen. Magasinet kan leses her.