Den norske epledagen

Ingenting smaker så godt som et saftig, syrlig og friskt eple nå på høsten. De norske eplene passer utmerket som snacks, tilbehør og i bakst.

Norske epler spises som de er, syrlige, friske og fulle av smak! Men epler er også fantastiske smaksettere i matlagingen. Det finnes svært mange eplesorter i Norge og alle har sitt særpreg. Les mer om de ulike eplesortene.

Den 29. september er Den norske epledagen, hvorfor ikke feire den med noen epleretter?

Vi nordmenn spiser mellom 12 og 14 kilo epler hvert år, og det er en frukt som virkelig egner seg for dyrking under norske klimaforhold. I dag finnes det omtrent 10.000 forskjellige epletyper i verden. De saftige sortene vi dyrker i dag, er resultater av langvarig forskning og foredling. Det finnes mange type epler, noe er søte og andre er syrlige. 

De udødelige klassikerne

Rød gravenstein og Åkerø er to gamle klassikere som aldri går av moten. Gravenstein passer svært godt til matlaging. Lag litt eplemos av disse klassikerne og bruk det i kaker eller som tilbehør til svinekoteletter eller spareribs, eller som dessert i ”tilslørte bondepiker”.

Nyere sorter

Discovery og Summerred er nyere eplesorter som er populære. Discovery er en halvtidelig eplesort og passer utmerket som snacks. Bruk epledeler og del eplene i biter så spiser både liten og stort litt ekstra med frukt. Summerred egner seg godt til matlaging, så prøv gjerne eplekake med Summerred epler. 

Her ser du noen flere av de ulike eplesortene:

  • Aroma har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge.
  • Braeburn er et tofarget eple med god smak.
  • Fuji er en av de nyere tofargede eplesortene som øker sterkt på verdensmarkedet.
  • Golden Delicious er et sprøtt eple med søt og mild smak.
  • Granny Smith er et saftig eple med frisk og syrlig smak.
  • Pink Lady hevdes å være blant verdens beste epler.
  • Red Delicious egner seg best å spise naturell, eller i salater og som tilbehør til ost.
  • Royal Gala epler er gode å spise som de er, men egner seg også godt både i salater, til kaker og desserter.

Noen gode epletips

  • Skjær epler i båter og strø kanel og sukker over. Varm dette i ovnen noen minutter og du har deilig hverdagssnacks.
  • Lag eplemos av ditt favoritt eple, og tilsett litt plommer. Garantert et favoritt pålegg.
  • Tilsett et halvt eple i råkostsalat. Dette gjør salaten litt syrlig og ekstra frisk.
  • Lag sunne eplesmulteringer ved å kjerne ut eplet, skjære det i runde skiver og smør på litt peanøttsmør eller mandelsmør på toppen.

SPAR ønsker deg en god eplehøst!

Relatert innhold

Eplestang med plommer og kardemommekrem

Varm eplestang med plommer og kardemomme!

Eple kjærlighet

Krydret eple- og ingefærdrikk med timian!

Eplegløgg med kanel

Når nettene blir lange og kulda setter inn, smaker det fantastisk med en varm, krydret drikk. Perfekt når du vil sitte med pledd i sofaen eller ha gode venner på besøk.